četrtek, 13. avgust 2015

Rižev puding (Riz au lait)

Pri nas bi to prevajali kot mlečni riž, vendar bi glede na sestavine sladica bolj spominjala na kuhan rižev narastek, rižev puding pa kar dobro opiše vse skupaj. Sladica je v eni od knjig z Ladureé-jevimi recepti, je precej enostavna in s sestavinami, ki jih imamo praktično vedno doma, na dosegu roke.



Skoraj se ne morem upreti temu, da pri receptih ne bi česa izpustila, zamenjala ali dodala. Tokratni recept sem naredila brez rozin, saj sem rižev puding postregla z breskovo jajčno kremo, dodala pa sem vanilijo in zvezdasti janež, da sta se kuhala v mleku - in z janežem ima sladica še bolj osvežilen okus!

Potrebujemo:
1,2 l mleka
100 g riža (najbolje arborio)
ščep soli
70 g sladkorja
strok vanilije, prerezan po sredini
1 zvezdasti janež
4 rumenjake
50 g masla

Riž speremo pod hladno vodo, s čimer odstranimo odvečni škrob. V loncu zavremo vodo, vanjo stresemo riž, kuhamo 1 minuto in odcedimo. Posebej pristavimo mleko, vanilijo, janež in sol. Ko zavre, dodamo odcejen riž in sladkor ter kuhamo dokler ne popije skoraj vsega mleka, približno pol ure na majhnem ognju med stalnim mešanjem. Vanilijev strok in janež poberemo ven ter zavržemo.

V posodi umešamo rumenjake ter med stalnim mešanjem dodamo približno 1/4 kuhanega riža z mlekom in dobro premešamo. Dodamo k preostalemu rižu, premešamo, ob čemer se vse skupaj zgosti in dobimo kremast riž. Dodamo še maslo in segrevamo toliko časa, da zavre. Preložimo v drugo posodo ali pekač in počakamo, da se ohladi oziroma najmanj eno uro. Pripravimo ga lahko tudi en dan prej in shranimo v hladilniku. Postrežemo hladnega.


Na posteljici z breskovo jajčno kremo se odlično ujame, lahko pa ga kombinirate s čimer hočete oziroma vam je všeč - mogoče marmelada, Dulce de Leche, med, sveže sadje, čokolada, kakav... Možnosti je ogromno!

2 komentarja:

  1. Odgovori
    1. Preverjeno dobro! Sem ga jedla še dva dni potem v majhnih porcijah, da je čim dlje trajalo. :D

      Izbriši