četrtek, 31. december 2015

Rumov lonec

Najtežja stvar pri izdelavi rumovega lonca je zagotovo čakanje... Vendar se splača! Ves trud nabiranja in čas polnjenja lonca se na koncu poplača. Kot bi se izpolnila dolgo skrita želja... Omamna aroma in okus po sadju s spominom na poletne dni prežene vso zimsko sivino. :)



Rumovega lonca se je najbolje lotiti v večjih količinah, tako da nam ostane do slovesne otvoritve lonca naslednje sezone. :) Seveda ga nekaj razdamo, sicer se ga lotite na manjši skali.

Za izdelavo rumovega lonca imajo potrpežljivi prednost, neučakani se bodo tega pa hitro priučili. Potrebujemo še tri osnovne sestavine:

- sezonsko sadje - jagodičevje in manjše sadje pustimo celo, večjemu odstranimo peške in koščice ter razrežemo na manjše koščke, lahko ga po želji tudi olupite (recimo hruške, breskve, marelice),
- sladkor in
- rum.

V zadosti velik lonec, ki se tesno zapre, damo najprej sadje, ga potresemo s sladkorjem in zalijemo z rumom, da sega do vrha sadja. Če imamo veliko sadja pri roki, naredimo več plasti naenkrat, sicer sproti dodajamo - sadje, sladkor, rum. Zgornjo plast zalijemo s toliko ruma, da se naredi lužica.

Ko imamo rumov lonec sestavljen, se prepričamo, da je že od vsega začetka v temni posodi (če imamo steklen kozarec, ga oblečemo z aluminijasto folijo). Postavimo ga na razmeroma hladno mesto (npr. v shrambo) in pustimo do konca leta. Vmes ga nekajkrat dobro premešamo in če ga ponudimo kot aperitiv za Silvestrovo, bo odličen, poln arome.



Prebrala sem ogromno receptov, kako narediti rumov lonec. Da se ne pokvari, po nasvetu uporabljam dvojni rum, vendar je rumov lonec zelo močan. Mislim pa, da ga bo vseeno zmanjkalo. Tako bom naslednjič najverjetneje uporabila kombinacijo navadni rum : dvojni rum = 1 : 1, saj bo rumov lonec bolj podoben likerju...

Uživajte v celoletnem sladkanju z idiličnim spominom na poletje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar