nedelja, 10. avgust 2014

Breskova marmelada in kompot

Kaj iz breskev lahko pripravimo za ozimnico? Če ne drugega, vsaj marmelado, pri nas pa jih vedno nekaj tudi vložimo v kompot, tako da lahko sredi zime obujamo spomine na poletje. :) Letošnje leto ni bilo ravno super za breskve - zaradi toplega vremena pozimi in zgodaj spomladi, so dozorele precej zgodaj, deževje, ki ga letos poleti ni manjkalo, pa je povzročilo njihovo predčasno gnitje. Po enem tednu lepega vremena začetek avgusta sem se le odpravila na trg, da bi dobila čim boljše domače breskve. Začuda mi je kar dobro uspelo, kljub temu, da niso bile tako sladke kot leto prej.




Iz breskev vedno pripravim marmelado, meni je najboljša kar na žlico, super pa je tudi na kruhu in v palačinkah. Za peko je navadno niti ne uporabljam, ker se mi je zdi škoda.

Najprej si pripravimo kozarčke in pokrovčke za marmelado. Uporabimo lahko že rabljene, če kupujemo nove, imamo na razpolago celo paleto kozarcev za vlaganje. Skrbno jih operemo, kozarce postavimo na pekač, ki smo ga obložili s krpo, damo v pečico in segrevamo do 100 ali 110 °C, in vzdržujemo na tej temperaturi do polnjenja oziroma vsaj 10 minut (da se sterilizirajo). Pokrovčkov ne steriliziramo v pečici. Oprane in osušene obrišemo z alkoholom (70 %), po želji ga lahko še zakurite.

Marmelado sem skuhala iz dobrih 3 kg narezanih breskev, jih malo pokuhala (toliko, da se stisnejo približno na polovico prvotnega volumna), rahlo pretlačila (s tlačilko za pire krompir), dodala želirni sladkor (0,5 do 1 kg - odvisno, kako sladke so breskve), kuhala še nadaljnjih 10 minut po navodilih proizvajalca. Na tem mestu vedno preverim, če dobro želira - krožnik si postavim v zamrzovalnik, da se dobor ohladi, in nanj razmažemo žlico marmelade. Če je zadosti gosta, prenehamo s kuhanjem, sicer kuhamo naprej do želene gostote. Kuhano marmelado sem še vročo napolnila v prej sterilizirane kozarčke (vroče polnjenje), pazimo, da se ne opečemo. Kozarčke postavimo tesno skupaj, lahko jih zavijemo v kuhinjsko krpo, tudi deko, in počasi ohlajamo (jaz jih dam kar v pečico, tako so naslednje jutro še rahlo topli in pokrovčki že vbočeni). Za marmelado porabimo bolj zrele breskve, če gnijejo, jih dobro obrežemo.

Za breskov kompot sem porabila nadaljnih nekaj kg bolj trdih breskev (ne vem točno, v večje kozarce gresta približno dve veliki breskvi, v manjše pa ena ali ena in pol). Narezane breskve precej gosto naložimo v kozarce. V loncu posebej zavremo vodo, kateri dodamo 1 kg sladkorja na 3 litre vode, dodamo lahko še začimbe, recimo klinčke, cimet. S to vodo prelijemo breskve v kozarcu, pazimo, da imamo čim manj mehurčkov ali ujetega zraka, ter jih zapremo s pokrovčki in zopet počasi ohladimo (takrat je pri nas polna pečica in ni možnosti za drugo ustvarjanje).

Komaj čakam na odprt kozarec breskovega kompota oziroma marmelade!

2 komentarja: