sreda, 26. avgust 2015

Buhteljni z marmelado

Kaj lahko napišem o buhteljnih? Hmmm... Zadnje čase precej podoživljam sladke trenutke iz svojega otroštva, mogoče zato, ker smo prenasičeni z vsem in mi potem takšne, bolj enostavne sladice pričarajo tisti čudoviti občutek doma in varnosti. Ali pa me samo daje materinska sila po ustvarjanju podobnega občutka pri svojih otročičih? Mogoče tudi to... :)





Glede na to, koliko imam časa, ga lahko mirno porabim za takšne dobrote, kjer je potrebnega nekaj čakanja. Poleg tega sem te buhteljne spekla ali iz premalo testa ali v prevelikem pekaču, ni važno, več kot polovica jih je končalo še toplih (ups?!) v trebuščkih. Ampak še topli iz pečice so res najboljši... Vedno, čisto vedno pa marmelada steče iz najglobljega dela buhteljna ven.

Potrebujemo:
400 g moke
30 g kvasa
200 ml mlačnega mleka
90 g sladkorja (ustrezen del lahko nadomestimo z enim vanilijevim sladkorjem)
2 jajci + 3 rumenjaki
80 g masla
ščep soli
po želji naribana limonina lupinica

marmelada za nadev
maslo in moka za pekač
maslo za premaz buhteljnov
smetana za premaz
mleti sladkor za posip

Moko presejemo v skledo, kvas raztopimo v malo toplega mleka in dodamo k moki. Dodamo še preostale sestavine, iz katerih s kuhalnico ali z mešalnikom zgnetemo testo. Stepamo toliko časa, da je testo voljno in se začnejo delati mehurji. Pokrijemo ga in ga pustimo vzhajati toliko časa, da doseže dvojno prostornino. 

Medtem ko vzhaja, si pripravimo vse potrebno za izdelavo buhteljnov. Pekač namažemo z maslom in posujemo z moko, odvečno stresemo stran. Preostalo maslo (okrog 50 g ali po potrebi več) stopimo.  Pečico segrejemo na 180 °C. Delovno površino potresemo z moko in nanjo preložimo testo. Pregnetemo ga s toliko moke, da se nam ne prijemlje na dlani, pretiravati pa ni treba, saj sicer ne bodo puhasto mehki. Meni se je v tej fazi testo zdelo malo premehko, premokro, zato sem porabila kar nekaj moke. Testo razrežemo na 18 koščkov, jih sploščimo v obliko pravokotnika, nadevamo z marmelado in zavijemo okrog in naokrog, položimo v pekač in obilno premažemo z maslom. Pokriti naj še enkrat vzhajajo, nato jih premažemo še s sladko smetano. Damo jih v prej segreto pečico, kjer naj se pečejo 25 minut oziroma toliko časa, da so zlato rjavo zapečeni.


Kot sem že zapisala, so najboljši topli, tisti, ki se ohladijo na krožniku. Pa tudi naslednji dan za zajtrk, pogreti v mikrovalovni pečici, so bili neverjetno mehki in slastni. Bon Appétit!

1 komentar:

  1. Sam res...najboljši so topli. 4 sem (še tople) v momentu zmazal :P

    OdgovoriIzbriši