ponedeljek, 24. avgust 2015

Marmelada iz domačih češpelj

Za hišo raste češplja. Z majhnimi modrimi plodovi, iz katerih nastane najboljša marmelada s spominom na otroštvo. Letos zopet ni takšna letina, kot si je človek želi, sploh glede na to, da navadno porabim češplje za marmelado, cmoke, kakšno pito, poleg tega jih pospravim še kakšen kilogram v skrinjo, da lahko sredi zime pričaram okus poletja. Letos jih bo komaj za marmelado in cmoke, kar je še vedno bistveno bolje kot lani, ko smo jih na celem drevesu pridelali 12. :)





Kuhanje marmelade ni nobena umetnost, samo ne je zažgati. :) Za marmelado potrebujemo:
3 kg očiščenih, izkoščičenih in narezanih češpelj
0,5 do 0,75 kg želirnega sladkorja 3:1

Češplje operemo, po potrebi obrežemo, izkoščičimo in razrežemo. Dobro pregledamo, če vsebujejo kakšnega prebivalca - črvička. Damo jih v lonec, malo pokuhamo, da se zgosti, nekje za 1/3 začetne prostornine, pretlačimo ali zmiksamo. Dodamo želirni sladkor - to bolj po okusu - in skuhamo po navodilu na embalaži. Če še ni zadosti gosta ali ne želira, jo še malo pokuhamo.

Ko se sadje kuha, si pripravimo kozarčke in pokrovčke. Skrbno jih operemo in kozarčke damo na pekač. Pečico segrejemo na 100 - 120 °C in jih pri tej temperaturi segrevamo vsaj 10 minut, da se sterilizirajo.

Kuhano marmelado še vročo polnimo v vroče kozarčke. Preden jih zapremo, pokrovčke premažemo z alkoholom, lahko ga še zažgete. Napolnjene in zaprte kozarčke zložimo nazaj na pekač in jih damo v pečico, kjer naj se počasi ohladijo. Ko so ohlajeni in pokrovčki vbočeni, jih pospravimo v shrambo. Če se kakšen kozarček ni zaprl, kot bi bilo treba, in je pokrovček izbočen, ga porabimo najprej.



Veliko okusnih užitkov s češpljevo marmelado - komaj čakam na sneg, palačinke, kakav... Prečudovita kombinacija!

5 komentarjev:

  1. Če se komu zdi škoda energije za pečico, kozarčke in pokrovčke lahko prej namaka 24 ur in jih potem pomije v pomivalcu pri višji temperaturi. Pri namakanju se namreč spore bakterij odprejo in potem jih že pomivalec uniči.

    OdgovoriIzbriši
  2. Če se komu zdi škoda energije za pečico, kozarčke in pokrovčke lahko prej namaka 24 ur in jih potem pomije v pomivalcu pri višji temperaturi. Pri namakanju se namreč spore bakterij odprejo in potem jih že pomivalec uniči.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živijo, hvala za koristen nasvet! :) Pri meni je to večji problem, da se spomnim tik preden se lotim marmelade. :)

      Izbriši