ponedeljek, 3. avgust 2015

Hobotnica v solati za kosilo

Trudim(o) se, da bi ribe ali morske sadeže jedli vsaj enkrat na teden - to nam bolj ali manj kar dobro uspeva, sploh ker jih imata otroka zelo zelo zelo rada, in to na kakršenkoli način. Tokrat je bila na sporedu hobotnica v solati (s krompirjem, ker je bila za kosilo).






1 cela hobotnica (okrog 1 kg)
200 - 300 g češnjevega paradižnika
50 - 75 g oliv
400 - 500 g krompirja
1 paprika
sol
limonin sok
česen
peteršilj
oljčno olje

Najprej kupimo hobotnico. Če kupujemo svežo, mora dišati po morju in biti brez sluzi, lovke pa čvrste, sicer lahko kupimo že očiščeno in zmrznjeno. Svežo hobotnico očistimo (drobovje, usta, zob), v tem koraku jo lahko tudi zamrznemo, kar nekateri celo priporočajo, da je potem mehkejša. Prav... Nato jo skuhamo v vodi, kateri smo dodali plutast zamašek, in jo kuhamo okrog 1 ure. Dobimo super mehko, lepo dišečo kuhano hobotnico. Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in skuhamo do mehkega. Olive lahko razrežemo ali uporabimo cele. Papriko narežemo na majhne koščke, česen stisnemo. Lovke kuhane in ohlajene hobotnice očistimo priseskov in jih narežemo na kolobarčke. K narezani hobotnici dodamo češnjev paradižnik (super se obnese tisti najmanjši, ki se sam zasadi na vrtu in ga niti ni potrebno rezati), olive, krompir, papriko, česen, sol po potrebi, limonin sok, peteršilj in oljčno olje.



Glede oljčnega olja bi lahko razpravljali na dolgo in široko, do zdaj pa mi je bilo najbolj všeč domače oljčno olje znanca iz Primorske (ki ga stiska iz 16 sort oljk: Istrska belica,  Leccino, Picholine, Komuna (drobnica), Buga (buža), Črnica, Žižolera, Ascolana tenera, Pendolino, Frantoio, Maurino, Štorta, Mata, Borgonija, Santa Caterina in Kalamata - več o domačih in tujih sortah oljk). Ko tega butičnega olja zmanjka, pa še vedno iščem najbolj ustrezen nadomestek... :)

To je to, enostavno kot pasulj in super prija v teh vročih dneh letos končno pravega poletja. :)

2 komentarja: