ponedeljek, 17. avgust 2015

Pečeni rezanci po tajsko

Jedi, ki sta do nedavnega zavzemali primarno mesto med jedmi vzhodnega tipa, sta bili piščanec na sladko-kisli način in govedina po mongolsko. Seveda obstajajo še bolj enostavne reči, ki jih premore vzhodnjaška kuhinja in so enkratne, sploh ko smo omejeni s časom. Tako sem se tokrat lotila pečenih rezancev po tajsko (recept iz knjige).





Pri receptih v vzhodnjaški kuhinji je super, ker imamo nešteto možnosti kombinacij in zamenjave. Porabimo tisto, kar imamo pri roki ali nam raste na vrtu. Potrebujemo še sojino omako, ostrigino omako,meso in rezance. Voilà! In kosilo je na mizi. :) Še preden se mož vrne s kupljeno kislo-pekočo juho - ta bo pa naslednji izziv! :D

Za pečene rezance po tajsko potrebujemo:
olje za praženje
1 manjšo čebulo, sesekljano
5 strokov česna, stisnjenih
200 g piščančjih prsi ali druge vrste mesa, po želji
1 paprika, narezana na palčke
5 manjših korenčkov, narezanih na palčke
gobe šitake, če so suhe, jih prej namočimo in odcedimo
200 g kozic, lahko zmrznjenih
1 manjši por, narezan na kolobarčke
sol
poper
sojina omaka
ostrigina omaka
200 g rezancev (lahko jajčnih, kar navadnih, ali tistih za vok)



Posodo segrejemo, če imamo, uporabimo vok. Prepražimo čebulo, dodamo česen in ga popražimo samo toliko, da zadiši, sicer se hitro zažge. Dodamo meso in ga pražimo. Ko je meso prepraženo, ga odstavimo na rob voka in dodamo zelenjavo - najprej tisto, ki rabi dalj časa, recimo korenje in paprika, nato še preostalo zelenjavo. Začinimo s soljo, poprom, sojino ter ostrigino omako. Tik preden je gotovo, dodamo rezance, ki smo jih pripravili po navodilu na embalaži.



Na koncu samo še poskusimo, če je dovolj začinjeno in postrežemo... Kmalu bo vsega zmanjkalo! Naj vam tekne!

V originalnem receptu sta še dve stepeni jajci, ki ju zamešamo k zelenjavi, preden dodamo rezance - tako bodo nastali pravi "egg-fried noodles".

2 komentarja:

  1. Tega pa še nisem probala, se mi zdi. Kdaj bo spet kakšen rojstni dan ali kak drug "uržeh" za praznovanje?

    OdgovoriIzbriši