nedelja, 23. avgust 2015

Objava številka C: Hamburger, homemade hamburger

Uh, po odkritju super recepta za pripravo bombetk - kruhkov, brez katerih ni pravega hamburger sendviča - je bila priprava hamburgerjev edina logična posledica... :) In zelo okusna, kajpak! Ko smo ga prvič naredili v takšni izvedbi za rojstni dan najmlajšega korenjaka, seveda ni trajalo dolgo, da smo vse skupaj ponovili, tokrat pospremljeno s fotografijami za objavo.





Za hamburger je pomembna izbira mesa, pa naj reče kdor hoče, kar hoče. Pravi hamburger zame je goveji. Izbrati je potrebno takšen kos mesa, ki je zadosti masten, saj bo le tako "pleskavica" stala skupaj, da ne bomo imeli na koncu mletega mesa namesto okusnega hamburgerja. Temu najbolje zadostimo z nakupom podplečja, plečja ali vratu, ki naj ga mesar zmelje pred nami.

Ko imamo meso, se lotimo priprave mase za hamburgerje, pri čemer sem sledila Bratinovemu receptu za hamburgerje. Z možem sva dodala čebulo, česen, timijan, sol in poper - samo nekatere od začimb, ki jih (seveda ne vse skupaj ali pač?!) priporoča Bratinov. Vse skupaj zamesimo v enotno maso, ki se ne sme drobiti - v tem primeru mešajte (najbolje z rokami) še kar nekaj časa. Nato oblikujemo pleskavice poljubne velikosti, ki jih spečemo na dobro segretem žaru, sicer pa v ponvi. Okrog zapečeni, znotraj sočni - slastni za vse prste polizat!




Ko imamo meso pečeno, se lotimo sestavljanja sendviča. Potrebujemo bombetke, ki jih prerežemo na pol in malo popečemo ali na žaru ali na ponvi, nato pa sledijo dodatki po meri: kečap, česnova omaka, karamelizirana čebula, svež paradižnik, kumara, solata, rukola, paprika, sir v lističih, pečeni melancani, bučke... Izbira je neverjetna!



Vsak je unikaten, vsak je enkraten! Pa dober tek!

P.S. Rimska številka C = 100. :)

4 komentarji: