torek, 28. julij 2015

Primorski goveji golaž s polento

Pač, za nekatere stvari (jedi) sem bolj Primorka, kot sem sicer. :) Golaža, tiste primorske inačice, si ne predstavljam brez polente - recimo tako, kot si polnjene paprike v paradižnikovi omaki zamišljam samo s kremastim pire krompirjem. :) In mala dva ga ravno tako obožujeta, in to prav s polento!



Za en lonec golaža, ki bo nasitil celo družino, potrebujemo:
1 kg drobno zrezane čebule
1 kg na kocke narezanega govejega bočnika
200 ml rdečega vina
6 lovorjevih listov
malo majarona
5 brinovih jagod
sol in poper po okusu
1 l paradižnikovega pireja (spasirani pelati)
1/2 čajne žličke mlete rdeče paprike
500 ml - 1 l vode ali goveje jušne osnove
olje za praženje

Čebulo drobno narežemo in prepražimo na olju, dokler ni zmehčana in rahlo obarvana, ne sme se nam zažgati. Dodamo na koščke narezano meso, za goveji golaž se najbolje obnese bočnik (golenica ali podgolenica). Če je prisoten loj, ga obrežemo, kitasto tkivo lahko brez problema pustimo, razen če ne marate želejastih koščkov mesa, takrat raje vzemite kak drug kos mesa namesto bočnika. Po želji. Meso dušimo, da se malo zmehča in dodamo začimbe - lovorjeve liste, malo majarona, brinove jagode in poper. Nato dodamo še paradižnikov pire in vodo oziroma jušno osnovo, sama največkrat uporabim govejo želejasto "kocko" in vodo ter dosolim po potrebi. Dodamo še mleto rdečo papriko in kuhamo toliko časa, da je meso mehko in se čebula vsaj malo razpusti, zaradi česar bo golaž lepo gostljat.

Med kuhanjem golaža praktično ne gre brez mešanja in pokušanja. Če je golaž prekisel zaradi paradižnika, lahko to popravimo z malo sladkorja oziroma nevtraliziramo okus z malo mleka. Po okusu še dosolimo in popramo ter pripravimo tisto nekaj za zraven - tokrat polento, sicer pa pašto (recimo male polžke), tudi žlikrofe, krompir, kruh...



Za pripravo polente za štiri slabe jedce potrebujemo:
1 l vode
sol
košček masla
300 ml koruznega zdroba

Če pripravljate instant polento, jo skuhajte po navodilih na embalaži, pazite samo, da je ne pogrevate, kar ne velja v primeru navadne polente. Vodo zavrite, jo osolite (približno 1 čajna žlička) ter dodajte maslo. V vrelo vodo zakuhamo polento, jo z metlico dobro razmešamo in kuhamo vsaj deset, petnajst minut, lahko tudi še nekaj časa pokrita čaka preden jo postrežemo, v tam času bo nase vezala vso vlago in se lepo odlepila z roba posode, kar se dobro obnese pri čiščenju. :)

Golaž je z vsakim pogrevanjem boljši, za prilogo pa pripravite, kar je vam najljubše. Kosilo za dan ali dva je tako pripravljeno (le v hladilniku ga shranite)!

Ni komentarjev:

Objavite komentar