ponedeljek, 4. avgust 2014

Lepinje

Glede na to, da gre sezona piknikov počasi proti koncu, ostaja še kar nekaj časa za tiste, ki hočete preizkusiti ta recept. Jaz lepinje naredim mimogrede, ko se spomnimo, da bi pekli na žaru, kljub temu da traja kar nekaj časa, vendar mislim, da se splača.




Pred kratkim sem preletela zapisan recept v beležki in ugotovila, da že cel čas delam narobe... Namesto 3,5 dl vode sem jih vedno dodala vsaj 4 ali 4,5 - posledica tega je bilo zares mokro, neobvladljivo testo, ki sem ga praktično zlila na pekač in potem malo oblikovala z mokrimi rokami, ker drugače ni šlo. Lepinje so bile sicer dobre, vendar se je testo takoj prepojilo in "spuščalo" (recimo ajvar). Lahko si predstavljate nered ob dveh majhnih otrocih, pa tudi midva z možem sva bila precej napackana. :)

Nazadnje sem lepinje naredila "točno" po receptu. Testo je bilo precej bolj gosto in ko je bilo vzhajano, se je dalo prerezati in oblikovati lepinje s pomokanimi rokami. Pečene so bile gostejše, a kljub temu rahle, testo ni "spuščalo", tako da je bila pojedina s pleskavico v lepinji čisto posebno doživetje.

Recept (za štiri normalno velike lepinje)

500 g moke
21 g (pol kocke) kvasa
350 ml mlačne vode
1 žlica sladkorja
1 žlica soli
6 žlic olja

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico. V posodo nalijemo vodo, dodamo sladkor, sol in kvas, vse skupaj dobro premešamo in vlijemo v jamico. Malo pomešamo z moko in dodamo olje in zopet na hitro premešamo. Od tu dalje je najbolje uporabiti kuhinjski mešalnik (ročni ali samostoječi z nastavki za gnetenje testa), da vse skupaj dobro pregnetemo (recimo 5 do 10 minut). Nato posodo pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati 40 minut.

Ko je testo vzhajano, vključimo pečico na 230 °C.

Testo v posodi razrežemo na 4 dele in nato s pomokanimi rokami vzamemo približno četrtino testa iz posode, ga položimo na peki papir in oblikujemo v lepinjo. Ko smo oblikovali vse lepinje, jih pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati še 10 - 15 minut.

Vzahajane damo v prej ogreto pečico in pečemo pri 220 °C približno dvajset minut. Če se prehitro pečejo in postajajo temno rjave, zmanjšajte temperaturo v pečici na 200 °C in pecite dalje.



Kako vemo, kdaj so lepinje pečene? Kot vsak drug krušni proizvod, mora tudi lepinja, če potrkamo po njej, votlo zadoneti - takrat je kruh pečen. 

Kljub temu, da marsikdo priporoča veliko višjo temperaturo pečenja kruha, bi tukaj opozorila predvsem na to, da se maščobe (6 žlic olja na 1/2 kg moke) začnejo razkrajati pri temperaturi nad 220 °C.

Vabljeni na pojedino!



Lahko mi sledite na: <a href="http://www.bloglovin.com/blog/12742139/?claim=6bw8hk9peq4">Follow my blog with Bloglovin</a>

Ni komentarjev:

Objavite komentar