četrtek, 21. avgust 2014

Crème brûlée

Crème brûlée-ja že dolgo časa nisem delala, je pa prav posebna sladica, jajčno-smetanov vanilijev puding s karamelno skorjico. Ko sem ga prvič delala, sem bila malo vznemirjena, kako bo to šlo, ampak je šlo - prvič, drugič, tretjič itd. In zdaj sem se zopet lotila tega podviga. :)




Na medmrežju je mnogo receptov in nasvetov, kako. Sama imam svojo različico recepta, ki se je držim, in je zelo podobna preostali gori receptov, ki jih lahko najdemo na spletu.

Za nebeško dober Crème brûlée potrebujemo dober recept:

6 rumenjakov
125 g sladkorja
500 ml sladke smetane
vanilijev strok
6 žličk sladkorja za karameliziranje

6 ognjevarnih skodelic
pekač, napolnjen z vodo

Pečico vključimo na 140 °C. 

Rumenjake s sladkorjem penasto umešamo, tako da raztopimo ves sladkor in so rumenjaki čvrsti in postanejo svetlo rumene barve. V kozico zlijemo smetano in vanjo postrgamo semena iz vanilijevega stroka ter nato vse skupaj segrevamo, dokler ne zavre. Smetano z vanilijo počasi zlijemo k rumenjakovi zmesi in cel čas mešamo, dokler ne dodamo vse smetane. Kremo nato vlijemo v skodelice in jih postavimo v pekač, napolnjen z vodo. Pazimo, da ni peveč vode, da nam ne zalije skodelic. Vse skupaj damo v prej ogreto pečico na srednjo rešetko in pečemo / kuhamo 30 minut.

Pečene ohladimo do sobne temperature in posujemo s sladkorjem, ki ga lahko zaflambiramo ali pa ga zapečemo v pečici s funkcijo žara pri 170 °C, da nastane karamelna skorjica - pri temperaturi nad 177 °C se karamel zažge in postane grenak. Takoj ponudimo.


Mene za take vrste sladic ni treba prav posebej prositi, da jih pojem. :) Pa tudi drugih ne. Tako, recept je zelo preprost in mislim, da pri gostih pusti prav poseben pečat, zato se ga kar lotite!

Ni komentarjev:

Objavite komentar