torek, 8. julij 2014

Ruske kape

 

Po dolgem času sem zopet našla čas za pisanje bloga... Medtem je bilo mnogo peke, zato pa manj objav. :)



Ruske kape so pecivo, s katerim je veliko dela, ampak mislim, da so vredne tega. :) Pecivo ni samo po sebi nič posebnega, biskvit, skuhana krema, kokos, čokolada. Najbolj sem v precepu, ko se odločam o velikosti modelčka za izrezovanje - naj bojo ravno prav velike, da lahko poješ dve namesto ene, ali naj bo ena konkretne velikosti, da bo manj dela? Na žalost sem sama bolj pristaš majhnih zalogajčkov, tako lahko poskusiš vse dobrote, ki so na mizi. :) Je pa s tem toliko več dela.


Iz ene količine mase biskvita dobimo od 50 do 60 kapic, odvisno, kako pazljivi smo pri izrezovanju. Glede na to, da v vsakem primeru ostane kar nekaj biskvitnega testa, je to še kako pomembno. Ostanke lahko zamrznete in porabite za cakepops.

Recept

Testo

8 jajc
350 g sladkorja
4 žlice vode
1 vrečka pecilnega praška
3 žlice kakava
300 g moke

Pečico vključimo na 200 °C. Dva pekača obložimo s peki papirjem.

Jajca s sladkorjem penasto umešamo, da zares dobro narastejo. Z mešalnikom stepamo toliko časa, da je masa čvrsta, v njej se morajo poznati sledi metlic za stepanje. Dodamo vodo in še malo stepamo.

Moko, kakav in pecilni prašek presejemo. Po delih dodajamo k jajčni zmesi in združimo v testo s tehniko zgibanja (kuhalnico oziroma spatulo vlečemo skozi testo - od spodaj navzgor, dokler ne vmešamo vse moke in kakava).

Tako pripravljen biskvit razporedimo na dva pekača. Pečemo 10 - 12 minut pri 180 °C. Velikokrat uporabljajo en pekač in pečejo dlje časa - meni to ni všeč, ker testa ne moreš čisto enakomerno razmazati in je različno visoko, pečeno testo pa je potrebno še prerezati po sredini. Pečeno testo izrežemo z izsekovalcem. Sama ločim višje in nižje krogce in ko jih mažem s kremo vzamem enega z vsakega kupa - tako so kapice približno vse enako visoke.


Krema

450 ml mleka
220 g sladkorja
6 žlic moke + mleko, da zmešamo
375 g margarine

Mleko s sladkorjem pristavimo na ogenj in segrevamo do vretja. Medtem zmešamo moko s toliko mleka, da ni grudic in je zadosti tekoče za vlivanje. Ko mleko zavre, vlijemo moko z mlekom (kot za puding) in mešamo - najbolje z metlico. Ko zavre, kuhamo še vsaj 5 minut, da se moka dobro pokuha. Odstavimo in ohladimo v hladni vodi. V nekoliko ohlajeno vmešamo margarino.

 
Kapice

kokos
čokolada


Vzamemo dva krogca testa, enega namažemo s kremo in prekrijemo z drugim. Okrog premažemo s kremo in povaljamo v kokosu. Postavimo na pladenj in jih po vrhu premažemo / prelijemo s čokolado.



Pa dober tek!



Ni komentarjev:

Objavite komentar