Da preidem na recept... Ta marshmallow cream / spread / fluff je v ZDA nekaj povsem običajnega, dobi se ga praktično v vsaki trgovini, tako da zares ni čisto nič posebnega. V Sloveniji pa ob vseh drugih sladicah ni ravno pogost. Je pa treba preizkusiti, kako se to naredi, zame je to še en izziv! :)
Recept sem našla na medmrežju, pri cimetu in vsem ostalem dobrem. Recept sem spremenila samo toliko, da sem svež jagodni pire zamenjala s pirejem iz zmrznjenih jagod, malo pokuhanimi in spasiranimi.
Recept
Osnova
3/4 skodelice pireja svežih (ali zmrznjenih) jagod
1 + 1/2 Tsp vode
1 Tsp želatine v prahu
1/2 skodelice medu
Sirup
1/2 skodelice pireja svežih (ali zmrznjenih) jagod
1/2 skodelice medu
1 + 1/2 skodelice sladkorja
1/2 skodelice vode
1/8 tsp soli
Zgoščevanje
1 do 3 skodelice mletega sladkorja
1 tsp vanilijevega ekstrakta
(1 skodelica = 238 ml; 1 Tsp = 15 ml; 1 tsp = 5 ml)
Vse sestavine za sirup damo v kozico in segrevamo do 116 stopinj C (240 stopinj F). To traja kar nekaj časa. Paziti moramo, da se ne opečemo.
Želatino namočiš v žlici in pol vode.
Jagodni pire pogreješ v mikrovalovki in vanj zamešaš želatino in raztopiš.
Med daš v mešalnik in mešaš na srednji hitrosti. Nato dodaš jagodni pire z želatino in še naprej mešaš na srednji hitrosti.
Ko imamo kuhan sirup, ga dodamo k medu in jagodam in mešamo še naprej 15 - 20 minut. Ustavimo in nato dodamo 1 skodelico mletega sladkorja in eno čajno žličko vanilijevega ekstrakta. Najprej mešamo počasi, da se sladkor vmeša in nato še 3 do 4 minute z visoko hitrostjo. Ustavimo in spet dodamo sladkor, mešamo počasi, nato hitro. Sladkorja dodamo toliko, da dobimo relativno gost namaz - več bo sladkorja, bolj bo čvrst. Ko se ohladi, se še malo (zares malo) zgosti.
Prijetno sladkanje!
Ni komentarjev:
Objavite komentar