petek, 18. julij 2014

Jagodna marshmallow pena (fluff)

O.k., če pa ob tem kdo ne dobi sladkorne, pa tudi ne vem ničesar več... V glavnem, poraba sladkorja in medu je takšna, da človeka boli glava - sploh pa, ko se zamisliš, da je to v vseh marshmallow penicah, tičino masi ipd. S kemijskega stališča bi rekli temu prenasičena sladkorna raztopina. :) Sicer pa je okus božansko zavajajoč - sploh z jagodami. To peno sem uporabila za okrasitev cupcakesov iz Hershey's biskvita, ampak glede na to, da ni bil ravno zelo gost in da je bilo ta vikend zelo toplo, se ni prav dolgo časa obdržal. :( Škoda, ampak še ena dodatna skodelica sladkorja v peno se mi je zdelo pa čisto preveč (noro). Kljub vsemu se je dalo pojesti v kozarčku z žlico - moja prijateljica se ni nič pritoževala nad pogostitvijo. :)




Da preidem na recept... Ta marshmallow cream / spread / fluff je v ZDA nekaj povsem običajnega, dobi se ga praktično v vsaki trgovini, tako da zares ni čisto nič posebnega. V Sloveniji pa ob vseh drugih sladicah ni ravno pogost. Je pa treba preizkusiti, kako se to naredi, zame je to še en izziv! :)

Recept sem našla na medmrežju, pri cimetu in vsem ostalem dobrem. Recept sem spremenila samo toliko, da sem svež jagodni pire zamenjala s pirejem iz zmrznjenih jagod, malo pokuhanimi in spasiranimi.

Recept


Osnova

3/4 skodelice pireja svežih (ali zmrznjenih) jagod
1 + 1/2 Tsp vode
1 Tsp želatine v prahu
1/2 skodelice medu

Sirup
1/2 skodelice pireja svežih (ali zmrznjenih) jagod
1/2 skodelice medu 
1 + 1/2 skodelice sladkorja
1/2 skodelice vode 
1/8 tsp soli

Zgoščevanje
1 do 3 skodelice mletega sladkorja 
1 tsp vanilijevega ekstrakta
(1 skodelica = 238 ml; 1 Tsp = 15 ml; 1 tsp = 5 ml)


Vse sestavine za sirup damo v kozico in segrevamo do 116 stopinj C (240 stopinj F). To traja kar nekaj časa. Paziti moramo, da se ne opečemo.

Želatino namočiš v žlici in pol vode.
Jagodni pire pogreješ v mikrovalovki in vanj zamešaš želatino in raztopiš.

Med daš v mešalnik in mešaš na srednji hitrosti. Nato dodaš jagodni pire z želatino in še naprej mešaš na srednji hitrosti.
Ko imamo kuhan sirup, ga dodamo k medu in jagodam in mešamo še naprej 15 - 20 minut. Ustavimo in nato dodamo 1 skodelico mletega sladkorja in eno čajno žličko vanilijevega ekstrakta. Najprej mešamo počasi, da se sladkor vmeša in nato še 3 do 4 minute z visoko hitrostjo. Ustavimo in spet dodamo sladkor, mešamo počasi, nato hitro. Sladkorja dodamo toliko, da dobimo relativno gost namaz - več bo sladkorja, bolj bo čvrst. Ko se ohladi, se še malo (zares malo) zgosti.
Prijetno sladkanje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar