četrtek, 3. julij 2014

Lešnikov praline



Lešnikov praline je pravzaprav karamela s praženimi lešniki, ki jo zdrobimo in uporabimo - lahko jo vmešamo v kremo, lahko pa jo uporabimo za posip.

Karamele res ni težko pripraviti. "Prežgan cukr" je včasih znal narediti vsak, čeprav pri karameli ni ravno dobro, da je prežgana. :) V tem primeru postane grenka.


Recept

Praženi lešniki

1 skodelica lešnikov (cca. 250 ml)

Lešnike damo v ponev in jih segrevamo na majhnem ognju, da se pražijo, občasno premešamo in pazimo, da se ne zažgejo. Aroma, ki pri tem nastane, je (vsaj za ljubitelje lešnikov) omamna. :) Ko so prepraženi (po 15 minutah ali več) jih zdrgnemo s suho krpo, da se znebimo kožice. Razporedimo jih v pekač / model, ki smo ga prej malo naoljili (s prtičkom) in kjer jih bomo prelili s karamelo. Jaz sem manjši pekač obložila z aluminijasto folijo (mogoče bi naslednjič raje uporabila peki papir) in jo narahlo premazala z oljem - namočiš papirnato brisačko in premažeš po vseh površinah in kotičkih.


Karamela

1,5 skodelice sladkorja
0,5 skodelice vode
1 žlica glukoznega sirupa
ščep soli

Sestavine damo v kozico in segrevamo do vretja. Ko zavre, ne mešamo, edino rob posode občasno pobrišemo s čopičem in vodo. Nato čakamo toliko časa, da vsa voda izhlapi in spremeni barvo. Takrat narahlo stresamo kozico ali premešamo, da se karamel enakomerno naredi. Ko je ves sladkor jantarne barve, ga prelijemo čez lešnike in pustimo, da se ohladi.

Previdno, ker je res vroče.



 
Lešnikov praline sem zdrobila v sekljalniku in ga zmešala s švicarsko masleno kremo ter uporabila za polnjenje makaronov:



Ni komentarjev:

Objavite komentar