sobota, 5. julij 2014

Razpokani čokoladni piškoti

Razpokani čokoladni piškoti so prikupni že zaradi videza, sveže pečeni in malo ohlajeni pa so dobri predvsem zato, ker so okrog lepo hrustljavi, znotraj pa mehki in sočni.




Recept

225 g čokolade za kuhanje
185 g moke
50 g kakava
2 žlički pecilnega praška

ščep soli
125g masla (sobne temperature)
230 g (rjavega) sladkorja
2 jajci
1 zavojček vanilijevega sladkorja
75 ml mleka
sladkor

sladkor v prahu

Čokolado razlomimo na koščke in jo stopimo v kozici nad paro. Počakamo, da se malce ohladi.







V skledo presejemo moko s pecilnim praškom in kakavom. V drugi posodi penasto vmešamo maslo in (rjavi) sladkor ter dodamo jajci, vanilijev sladkor in sol. Dobro premešamo in počasi prilijemo rahlo ohlajeno stopljeno čokolado. Zdaj v maso izmenično vmešamo mleko ter mešanico moke, pecilnega praška in kakava. Dobimo precej tekočo maso, ki jo razdelimo na 2 ali 3 dele, pokrijemo s plastično folijo in postavimo na hladno za vsaj 4 ure, najbolje pa čez noč.








Pečico segrejemo na 175 °C.

Pripravimo 2 krožnika. V prvega vsujemo kristalni sladkor, v drugega pa sladkor v prahu.
Iz hladilnika vzamemo prvi del mase (iz hladilnika ne vzamemo vsega testa naenkrat,
saj se kroglice lepo oblikujejo samo iz mrzIega testa). Z rokami oblikujemo kroglice in jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu. Piškotke položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih približno 12-14 minut.


Po koncu peke morajo biti piškotki še malce mehki. Ko se ohladijo, jih shranimo
v plastično posodo, da se ne posušijo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar