Razpokani čokoladni piškoti so prikupni že zaradi videza, sveže pečeni in malo ohlajeni pa so dobri predvsem zato, ker so okrog lepo hrustljavi, znotraj pa mehki in sočni.
Recept
225 g čokolade za kuhanje
185 g moke
50 g kakava
2 žlički pecilnega praška
ščep soli
125g masla (sobne temperature)
230 g (rjavega) sladkorja
2 jajci
1 zavojček vanilijevega sladkorja
75 ml mleka
sladkor
sladkor v prahu
Čokolado razlomimo na koščke in jo stopimo v kozici nad paro. Počakamo, da se malce ohladi.
V skledo presejemo moko s pecilnim praškom in kakavom. V drugi posodi penasto vmešamo maslo in (rjavi) sladkor ter dodamo jajci, vanilijev sladkor in sol. Dobro premešamo in počasi prilijemo rahlo ohlajeno stopljeno čokolado. Zdaj v maso izmenično vmešamo mleko ter mešanico moke, pecilnega praška in kakava. Dobimo precej tekočo maso, ki jo razdelimo na 2 ali 3 dele, pokrijemo s plastično folijo in postavimo na hladno za vsaj 4 ure, najbolje pa čez noč.
Pečico segrejemo na 175 °C.
Pripravimo 2 krožnika. V prvega vsujemo kristalni sladkor, v drugega pa sladkor v prahu.
Iz hladilnika vzamemo prvi del mase (iz hladilnika ne vzamemo vsega testa naenkrat,
saj se kroglice lepo oblikujejo samo iz mrzIega testa). Z rokami oblikujemo kroglice in jih najprej povaljamo v kristalnem sladkorju, nato pa še v sladkorju v prahu. Piškotke položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih približno 12-14 minut.
Po koncu peke morajo biti piškotki še malce mehki. Ko se ohladijo, jih shranimo
v plastično posodo, da se ne posušijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar