ponedeljek, 28. september 2015

Mama je ena sama: Jesenska torta

Že diši po cimetu, klinčkih, vaniliji... Takšne tople začimbe me spominjajo na jesen, še bolj pa na zimo. Kuhano vino. :) Letošnja torta za mamin rojstni dan ima skoraj vse to, dodala pa sem še marcipan, kremo iz skute in marmelado, skuhano iz sliv. Kaj bi se poleg tega še prileglo zraven, pa ne vem... Mogoče bi samo uživala v kombinaciji izbranih okusov... :)



Biskvitno testo:
3 jajca
75 g sladkorja
90 g moke

Pečico segrejemo na 180 °C. Jajca in sladkor penasto stepamo, da postane zmes čim bolj gosta. V več delih dodamo moko, ki jo presejemo na površino zmesi in s tehniko zgibanja vmešamo v jajčno zmes. Nadevamo na pekač, obložen s peki papirjem in pečemo v prej segreti pečici 12 minut (manj, če se že žge, oziroma dlje, če še ni zlato rjave barve).



Linško testo:
200 g moke
125 g sladkorja
125 g masla
125 g mletih neolupljenih mandljev
1 jajce
1 zravnana žlička pecilnega praška
1 zavitek vanilijevega sladkorja
ščepec soli
ščep mletih klinčkov
1 zravnana žlička cimeta v prahu

Ventilatorsko pečico segrejemo na 170 °C. Moko in pecilni prašek presejemo v skledo, dodamo še preostale sestavine in z mešalnikom (s kavljem) najprej vse skupaj na hitro zmešamo pri najnižji, potem pa še pri najvišji hitrosti. Testo na pomokani delovni površini ugnetemo. Testo razvaljamo v obliki dna tortnega modela in ga položimo v model, namazan z maslom ter obloženim s peki papirjem. Vse skupaj postavimo v prej segreto pečico, kjer pečemo 25 do 30 minut. Ohladimo.




Skutni nadev:
3 jajca
1 dl mleka
95 g sladkorja
10 g želatine
15 g vaniljevega sladkorja
500 g skute, pasirane
250 g sladke smetane, stepene

V loncu zavremo vodo. Jajca, mleko, sladkor in vaniljev sladkor damo v skledo in v njej mešamo nad paro tako dolgo (če imamo kuhinjski termometer, izmerimo temperaturo zmesi, ki naj bo 85 °C), da se speni in naraste, kar traja približno 10 minut. Zmesi primešamo v mrzli vodi namočeno želatino in jo razmešamo. Počakamo, da se ohladi. V zmes zamešamo še prepasirano skuto, dodamo stepeno sladko smetano in ponovno nežno razmešamo z lopatko.



Slivova marmelada:
1 kg sliv, izkoščičenih in narezanih
150 do 200 g želirnega sladkorja

200 g marcipana, razvaljan na velikost tortega modela

Razrezane slive damo v posodo in jih medtem ves čas mešamo, dokler ne zavrejo, nato jih kuhamo še 10 minut. Dodamo želirni sladkor in skuhamo po navodilih na embalaži. Pustimo, da se ohladi.



Torto sestavimo tako, da na linško testo najprej nadevamo marmelado iz sliv, naslednja plast naj bo plast tanko razvaljanega marcipana, sledi tanka plast skutne kreme, plast biskvita, spet skutna krema, marmelada in po vrhu zopet skutna krema. Torto čez noč postavimo v hladilnik, da se strdi. Naslednji dan jo ločimo od modela in premažemo s preostankom marmelade iz sliv.



Torto smo razrezali za mamin rojstni dan. Ker domače zelo dobro poznam, kar se spodobi, sem vedela, da ji bo torta všeč. In res ji je bila. Ostal ni niti en košček, smo si jo pa pošteno razdelili. :)


2 komentarja: