petek, 16. oktober 2015

Od Pariza do Bresta

Da sem ljubiteljica francoske kuhinje, je najbrž že očitno... :) Zato je bila tokrat na sporedu prav posebna sladica: Pariz - Brest, posvečena kolesarski dirki po prej omenjeni trasi - tja in nazaj. Zanimivo je, da je vsaka posamična stvar v spletnem dnevniku že nekje objavljena - paljeno oz. kuhano testo, vanilijeva krema, lešnikov praline. V skupni kombinaciji pa dobimo prečudovito francosko sladico z okusom po praženih lešnikih in karameli. Glede na to, da je bila karamela tik pred tem, da se zažge, je bil okus po karameli intenziven, ampak prav nič grenek. Verjetno ravno pravšnji, da je dobil posladek svoj pečat. :)



Za celotno sladico je kar nekaj dela, ampak če se dobro organiziramo, mislim, da ni prehudo. ;)
 
Lešnikov praline:
1 skodelica praženih, oluščenih lešnikov
1,5 skodelice sladkorja 0,5 skodelice vode 1 žlica glukoznega sirupa ščep soli
Lešnike damo v ponev in jih segrevamo na majhnem ognju, da se pražijo, občasno premešamo in pazimo, da se ne zažgejo. Ko so prepraženi (po 15 minutah ali več) jih zdrgnemo s suho krpo, da se znebimo lupine. Razporedimo jih v pekač / model, kjer jih bomo prelili s karamelo. Preostale sestavine za karamelo damo v kozico in segrevamo do vretja. Ko zavre, ne mešamo, edino rob posode občasno pobrišemo s čopičem in vodo. Nato čakamo toliko časa, da vsa voda izhlapi in spremeni barvo. Takrat narahlo stresamo kozico ali premešamo, da se karamel enakomerno naredi. Ko je ves sladkor jantarne barve, ga prelijemo čez lešnike in pustimo, da se ohladi.

125 ml vode
120 g moke
80 g masla
1/8 čajne žličke soli
4 jajca

Pečico vključimo na 230 °C. Pripravimo dva pekača, obložimo ju s peki papirjem. Pripravimo še dresirno vrečko s širokim nastavkom ali kar brez.

Vodo, maslo in sol damo v lonec ter segrevamo. Ko zavre, naenkrat stresemo vso moko in mešamo z leseno kuhalnico toliko časa, da dobimo kepo testa, ki se loči od posode. Ohladimo. (Ko čakamo, da se testo ohladi, se lotimo kreme.) Ko je testo ohlajeno, dodamo jajca, eno za drugim, in mešamo, dokler se popolnoma ne vmeša v testo - lahko v mešalniku. Dobimo gladko svetleče testo, ki ga napolnimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom, lahko okrogel, lahko zvezdast, lahko tudi brez. Na pripravljen pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo venčke, premera nekje 6 do 8 cm. Položimo ju v dobro ogreto pečico. Pečemo približno 20, 25, 30 minut, po potrebi znižamo temperaturo - gledamo, da se med peko dobro napihnejo in obarvajo do rjave barve - ne smejo biti premalo pečene, sicer so znotraj surove. Pečene vzamemo iz pečice, jih ohladimo in prerežemo na pol.

300 ml mleka
1/2 vanilijevega stroka, prerezanega
3 rumenjaki
85 g sladkorja
30 g vanilijevega pudinga
10 g koruznega škroba
50 ml mleka
3 lističi želatine
300 ml sladke smetane

Mleko (300 ml) s prerezanim vanilijevim strokom zavremo. Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih v loncu skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo puding in škrob, dobro premešamo, da ni grudic, in preostalo mleko (50 ml). Prilijemo vrelo mleko z vanilijo in ves čas mešamo (temperiranje). Segrevamo, da zavre in med stalnim mešanjem kuhamo vsaj 3 minute, da dobimo gosto kremo. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo, segrejemo (v mikrovalovki par sekund) in primešamo še topli kremi med stalnim mešanjem (sicer se bo zgrudila). Ohladimo.

Sladko smetano stepemo. Ker je krema precej čvrsta, priporočam, da jo pred dodatkom smetane z mešalnikom dobro premešate. Dodamo stepeno sladko smetano ter vse skupaj dobro premešamo.

Vsaka posamična stvar je pripravljena, zdaj jih je potrebno samo še skupaj spraviti. Lešnikov praline zdrobimo v multipraktiku, približno polovico, in ga vmešamo v vanilijevo kremo. Napolnimo brizgalno vrečko in prerezane venčke napolnimo. Sama sem dodala še stepeno sladko smetano po vrhu in prekrila z zgornjo polovico venčka. Po vrhu jih še potresemo s sladkorjem in ponudimo. Brez dvoma jih zmanjka... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar