torek, 8. september 2015

Sirov burek

Kakor se mi za nekatere stvari zdi čisto O.K. kupljeno vlečeno testo (recimo za baklavo in zavitke), mi je za burek najboljše domače vlečeno testo. :) Pa pustimo puljenje las, ko se vse trže in se ga ne da lepo razvleči. To se pri domačem vlečenem testu pač dogaja. S prakso pa se verjetnost manjša, kljub temu da se še vedno kdaj pa kdaj pripeti. :)




Če si želimo zares dober burek, se lotimo priprave testa. To sicer vzame nekaj časa, ampak se splača. Nato ga pustimo še malo počivati, kakšno uro, dve...
Testo za burek:
300 g moke
1 žlička soli
1 žlica kisa
2 žlici olja
180 ml tople vode
+ moka za gnetenje

Moko presejemo na delovno površino, dodamo sol, kis, olje in mlačno vodo ter zgnetemo v testo. Dodamo še toliko moke, da se nam ne prijemlje na roke in delovno površino (večkrat po malo, da ne bo testo trdo). Gnetemo kar nekaj časa, da postane testo voljno. Pokapljamo ga z oljem, zavijemo v folijo, da se ne izsuši, ter damo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj uro ali dve.



Nadev:
500 - 750 g skute
2 jajci
sol
(če ne pozabite, dodajte še en velik, 400 g, lonček kisle smetane ali Crème fraîche)

olje za pekač in testo

Pekač namažemo z oljem. Pečico vključimo na 180 °C. Pripravimo nadev. Skuto nadrobimo, dodamo (kislo smetano) jajca in sol ter dobro razmešamo. Ker mora biti slano, s soljo ni treba varčevati. Testo vzamemo iz hladilnika in pustimo, da se malo ogreje. Pripravimo si delovno površino - prt, moka, olje. Prstane poberemo s prstov, da ne bi dodatno pripomogli k trganju testa. Naoljimo roke in testo najprej razvlečeno na rokah s krožnimi gibi. Ko je vsaj malo razvlečemo, ga položimo na prt in razvlečemo na maksimalno velikost. Če se nam strže, nič hudega. Na nekem koncu se verjetno lepo in malo bolj vleče - tam lahko odrežemo in prilepimo na strgani del. V primeru, da se noče razvleči, priporočam pripravo novega testa, ki ga fino zgnetemo, saj ne bo časa, da bi počivalo zadosti časa.

Na razvlečeno testo nanesemo nadev, ga čim bolj enakomerno razmažemo in zavijemo, tako da dvigujemo prt. Ko je burek zavit, ga še dodatno zavijemo v polža in položimo v pekač, na tanko premažemo z oljem, dodamo lahko še malo vode in položimo v prej segreto pečico, kjer ga pečemo do zlato rjave barve (bolj rjave kot na zgornji sliki).




To je samo ena različica bureka, s takšnim testom pa je mogoča priprava kakršnega koli zavitka, tudi sladkih, tako da kar pogumno!

5 komentarjev:

  1. Oj, jaz pa dam v nadev, poleg skute in jajc, še kislo smetano.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Ja, ne vem, jaz ponavadi tudi... :) ne vem, kaj mi je bilo, da tokrat nisem, najbrž popušča kapacitivnost mojih možganov... ;)

      Izbriši
    2. Ne, ne, sigurno gre le za novo različico bureka in ne za popuščanja kapaci(kakosežereče) tvojih možgančkov.

      Izbriši
    3. Da ne bo pomote, mu ni ničesar primanjkovalo, tako da... :) Ga ni več, tako da je bil najbrž O.K.

      Izbriši