četrtek, 24. september 2015

Svet enolončnic: ričet

Jesen... Prav paše po vročem poletju, seveda smo do zdaj imeli bolj indijansko poletje s toplim vremenom. Prihajajo pa hladnejši dnevi, takšni, v katerih raje sežemo po hrani "na žlico". Po mojem mnenju je vsaka hrana dobra, če je dobro pripravljena. Način priprave je tudi razlog, zakaj nekateri določenih jedi ne jedo, kljub vsemu obstajajo izjeme (ki potrjujejo pravilo). Jesen, zima in zgodnji meseci pomladi so vsekakor tisti, v katerih se več kuha v enem loncu - golaž, jota, ričet, kisla repa itd. Najboljše pri vsem je, da so jedi s pogrevanjem vedno boljše, imajo več okusa in še kuhanju se izognemo za kak dan ali dva. :) Tokrat se je v loncu (na)kuhal ričet.




Za pripravo ričeta potrebujemo:
150 g ješprenja
2 žlici olja
2 čebuli, drobno narezani
5 strokov česna, stisnjenega
3 stebla stebelne zelene, razrezana na kocke
1/2 večje peteršiljeve korenine ali več manjših, razrezanih
3 korenčki, narezani na kocke
5 srednjih krompirjev, narezanih na kocke
1 - 2 konzervi rjavega fižola po 400 g
voda ali jušna osnova
sol
poper
lovorjevi listi, po okusu
peteršilj, sesekljan
1 žlica paradižnikove mezge

Pripravimo in razrežemo čebulo, česen, korenje, krompir, zeleno in peteršiljevo korenino. Ješprenj zatehtamo in na cedilu pod tekočo vodo splaknemo. Olje v posodi segrejemo in na njem popražimo ješprenj. Dodamo drobno narezano čebulo, česen ter ju popražimo, dodamo še preostalo zelenjavo, popražimo ter pazimo, da se nam ne zažge. Dodamo fižol. Zalijemo z vodo oziroma jušno osnovo, dodatno solimo, popramo in dodamo lovorjeve liste, žlico paradižnikove mezge ter na koncu še sesekljan peteršilj. Kuhamo, po potrebi zalijemo in občasno premešamo. Glede na to, da se ješprenj nakuha, moramo paziti, da je vedno dovolj vode, sploh če hočemo enolončnico, ki bolj spominja na mineštro ne pa na kašo. :)











Kaj pa za zraven? Pri nas se kdaj kuha še kakšen kos suhega mesa, sicer pa se odlično poda h klobasi ali pa zraven (sicer zelenjavne enolončnice) naredimo kaj bolj sladkega, mogoče buhteljne, palačinke, rolado...

2 komentarja:

  1. Odgovori
    1. Hvala, Eda! Pa tudi ričet je bil izredno dober, vsaj meni, in še mala dva imata rada jedi na žlico, tako da vsem ustrežem! :)

      Izbriši