četrtek, 10. september 2015

Testenine z omako iz poletne zelenjave

Ko je konec poletja, je navadno pridelek na vrtu največji - vse dozoreva. Ko ne veš, kam bi s paradižnikom, jajčevci, papriko itd., je priprava prave domače zelenjavne omake odlična izbira. Poleg lahko dodamo še salamo in dobimo testenine po cigansko ali pa kakršnokoli drugo meso, narezano na kocke, kar bi se najbrž odlično podalo tudi k njokom ali rezancem...






Tokrat sem pripravila testenine po cigansko, najboljše pri tem je, ker se porabi vsaj nekaj zelenjave, ki zraste na domačem vrtu. Potrebujemo nekaj časa, da vse pripravimo, ampak tako kot za vsako drugo dobro jed, se na koncu vse poplača z dobrim okusom.

Sestavine:
1 čebula, drobno razrezana
olje za praženje
česen
10 rezin suhe salame, razrezane
1 jajčevec, narezan na kocke, osoljen, da spusti grenčico, nato ga splaknemo pod vodo
3 paprike, lahko različnih barv, razrezana
4 srednje veliki paradižniki, razrezani
sol
poper
začimbe (bazilika, provansalske začimbe, origano...)
50 g masla
mocarela

Čebulo prepražimo na olju, dodamo česen (lahko tudi sušenega in zmletega), nato dodamo salamo in jo na hitro popečemo. Pazimo, da se nam čebula ali česen ne zažgeta. Prepražimo še ostalo zelenjavo - jajčevce in papriko, lahko dodamo tudi bučke, če jih imamo. Dodamo paradižnik, razrezan na kocke, začimbe, solimo in popramo. Dodamo lahko tudi jušno osnovo oziroma ustrezne (kakovostne) nadomestke. Ko se zgosti, lahko po želji dolijemo malo vode in še malo pokuhamo na šibkem ognju.




Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca oziroma do mehkega. Odcedimo, dodamo maslo, prelijemo z omako, dobro premešamo in naložimo na krožnike. Na koncu dodamo na koščke narezano mocarelo, ki se na vročih testeninah lepo stopi. Zelo enostavno in okusno - dober tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar