sobota, 28. februar 2015

Zelenjavni spomladanski zvitki

Naša domača kuhinja je precej tradicionalna, slovenska. Kljub temu se z možem trudiva, da bi vnesla na jedilnik nekaj bolj eksotičnih jedi. Ena izmed teh so prav zagotovo spomladanski zvitki (spring rolls), ki so nam znani iz kitajskih restvaracij. Priprava je enostavna, rezultat pa nadvse okusen. :) Če se jih želimo najesti, jih moramo pripraviti res veliko, zato so bolj dobrodošli kot predjed.



Potrebujemo:
paket riževih lističev za zvitke
čebula (po želji česen in ingver)
zelenjava, narezana, po želji (pri nas je bilo tokrat zelje, korenje in črne gobe)
mešanica začimb za pripravo kitajske hrane
sol, poper
olje za praženje zelenjave
olje za cvrtje

Zelenjavo narežemo, korenje na ozke palčke, zelje in gobe pa na ozke rezance. Popražimo jo na malo olje in ko se zmehča, jo prestavimo na papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo.


Riževe lističe za pripravo zvitkov namočimo v vodi, da se dodobra zmehčajo. Enega za drugim položimo na delovno površino, ga napolnimo z eno žlico nadeva na spodnjem delu in tesno zavijemo - najprej kot palačinko, nato stranska dva dela zapognemo navznoter in nadaljujemo zvijanje. Bolj tesno kot so zviti, manj maščobe bodo vpili med cvrenjem.


Pripravimo jih lahko tudi vnaprej, pazimo le, da se ne izsušijo - pokrijemo jih z vlažnim papirjem. Olje v voku segrejemo in zvitke ocvremo do zlato rumene barve...

Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar