sobota, 14. februar 2015

Pustni krhki flancati #2

Recept za krhke flancate sem objavila že lani, vendar po nesreči z izgubljeno kartico in fotografijami objave praktično nisem nikoli dokončala. Zato sem se jih letos zopet lotila, tokrat na pustno soboto, ko sem testo naredila kmalu po šesti uri zjutraj, okrog osmih so bili pa še zadnji ocvrti. Količina flancatov je ravno prava za eno večjo skledo - toliko, da se jih naješ in se ne pokladajo naokrog.



Recepta za zdrave krhke flancate ni (tako kot ne za krofe). Zame so flancati in krofi samo ocvrti, lahko pa pojem kakšnega manj na ta račun... Razno razne variante zdaj popularnih krofov v pečici - temu pravimo buhteljni?! - in kuhanim na pari - temu bi rekla gluhi štruklji z nadevom?! - meni pač ne potegnejo, potem se jih raje ne lotite, če nočete porabiti enormne količine olja. Glede cvrtja je pa tudi tako, da se pri 160 °C olje ne prežge, vsaj ne navadno jedilno, sončnično, oljčno ali tisto za cvrtje, ravno tako ne svinjska mast, tako da raznih kemikalij, ki nastajajo pri razkrajanju maščob pri visokih temperaturah in ki povzročajo raka, s tem ne bomo vnesli v telo, smo pa zato seveda odgovorni sami - olje po cvrtju zavržemo med nevarne odpadke.

Če zares hočete zdrave pustne dobrote, uporabite najbolj sveže in najbolj domače sestavine, ki jih lahko dobite, in držite se navodil v receptih. Če ste še vedno v dvomih, pojejte eno stvar namesto dveh, pa bo ravno prav. :)

Poustvarjanje recepta:

300 g moke
40 g masla
4 rumenjaki
30 g sladkorja
1,5 dl kisle smetane
0,5 dl belega vina
1 žlica ruma (po želji)

olje za cvrtje
sladkor v prahu

Moko presejemo v skledo, vanjo nadrobimo hladno maslo in pregnetemo z moko. Dodamo sladkor, rumenjake, kislo smetano in vino (ter po želji rum). Zamesimo testo.



Dobro je, če počiva v hladilniku cca. 1 uro, ampak pri nas se obnese tudi takoj, edino še malo moke potrebuje, da se ne packa in ne lepi na valjar in mizo. Razvaljamo ga na tanko in izrežemo pravokotnike ter vanje zarežemo po dve luknji (skozi katere jih povlečemo skozi, da so malo zasukani).




Flancate ocvremo v vročem olju (nekje od 160° do 170° C ali ko se okrog lesene kuhalnice delajo drobni mehurčki) in jih med cvrenjem enkrat obrnemo.

Ocvrte poberemo na papirnate brisače, da se odvečno olje vpije, in jih nato poberemo v škatlo ali posodo s pokrovom, kjer hladni čakajo, da jih posujemo s sladkorjem v prahu in pohrustamo!

Dober tek!

2 komentarja:

  1. Tole s krofi imaš prav...krof je krof. dokler je ocvrt in če se jih enkrat na leto naješ za pusta pa ni take panike, ali kaj? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malo občutka, tako kot za vsako drugo stvar, pri hrani bi se morali pa sploh bolj po tem ravnati... Zdrava pamet in uravnotežena, raznovrstna prehrana, pa če je kakšen krof vmes, bo čisto vredu. :) Jaz sem potrebovala eno leto, da sem spet naredila flancate, tako da če je to enkrat na leto, kot praviš, so pa že res najboljši ocvrti - flancati ali krofi. :)

      Izbriši