torek, 17. februar 2015

Malinova jajčna krema (raspberry curd)

Poleg marmelad oziroma sadnih krem, zgoščenih s škrobom, poznamo še jajčne kreme (curd) s sadjem. Ena takih je zagotovo limonina krema (lemon curd), po priljubljenosti ji pa sledi malinova. Velika Britanija jih je polna, kupiš jih lahko v vsaki trgovini, pri nas jo pa lahko narediš. :) Letos sem si zamislila prav posebno torto, v kateri bo tale malinova krema še posebej prišla do izraza, tako da je vse vredno tega truda, teh deset minut kuhanja. :)




Priprava je precej enostavna, tako da kar pogumno v trgovino po:

125 g masla
300 g malin (lahko zmrznjenih in nato odtajanih)
3/4 skodelice sladkorja
2 žlici limoninega soka
6 rumenjakov

Maslo stopimo na majhnem ognju, dodamo maline, limonin sok, sladkor in nazadnje še rumenjake. Vse skupaj pokuhamo, da se zgosti, vmes večkrat premešamo in kuhamo toliko časa (okrog 10 minut na majhnem ognju), da se zgosti.


Posebej pripravimo še eno posodo in cedilo, preko katerega precedimo našo kremo. Peške zavržemo. Kremo v posodi pokrijemo s folijo, da se med ohlajanjem ne naredi skorjica. Dobro ohladimo in zapakiramo, najbolje v kozarčke.


Hranimo v hladilniku, koliko časa zdrži, mi še ni uspelo ugotoviti. Glede na to, da so rumenjaki prekuhani, bi to bilo vsaj 14 dni če ne še kakšen teden ali dva dlje.

Uporabimo lahko po želji - pojemo na žlico, namažemo na (recimo popečen) kruh, palačinke, prelijemo čez pito, torto, sladoled. Jaz sem jo uporabila na torti Pavlova in mmmmm...

Ni komentarjev:

Objavite komentar