torek, 10. marec 2015

Flautas

Pa so spet na vrsti zvitki... :) Meni so prav všeč, ker se jih da uporabiti tako za predjedi, če jih kombiniramo še s krompirjem, solato ali s tistim, kar vam pade na pamet, pa so prav izvrstna glavna jed. Kar se mehiških jedi tiče, sem se pšenične tortilje naučila delati sama - koruznih, menda, tudi ni prav težko narediti, vendar se še nisem toliko potrudila, da bi preverila, kje v Ljubljani z okolico se da dobiti koruzna moka masa harina, iz katere tradicionalno delajo tortilje. Nisem pa niti preverila, kakšne so, če jih delaš iz navadne koruzne moke... :) Tako ostajamo pri pšeničnih, meni osebno so domače pšenične tortilje daleč najboljše, sploh ocvrte so tako lepo hrustljave, da se jim kar ne moreš upreti.



Najprej recept za tortilje - zvitke ni prav nobena umetnost narediti:

450 g moke
180 - 200 ml mlačne vode
2 žlici svinjske masti, nekateri recepti vsebujejo tudi olje
1/2 zavitka pecilnega praška
1 žlička soli
moka za valjanje
valjar

Iz vseh naštetih sestavin zamesimo precej trdo testo, ga zelo dobro pregnetemo (bolj ko ga gnetemo, več lepka se izloči in boljše bo) in ga pustimo počivati. Meni vedno prav pride, da ga naredim večer prej, ga zavijem v folijo za živila in dam v hladilnik. Naslednje jutro ga vzamem ven, pustim, da se segreje na sobno temperaturo, nato pa ga razdelim na 12 hlebčkov (lahko jih tudi tehtate). Delovno površino pomokamo, hlebčke na tanko razvaljamo.


Za zavitke potrebujemo še:

sveže razvaljane pšenične tortilje
piščančje prsi, razrezane na trakce
koriander
kumin
rdeča paprika
po želji harisa
sol
poper
žlica olja
zobotrebci
olje za cvrtje

Iz začimb in olja pripravimo marinado, v katero damo trakce piščančjih prsi. Razvaljane tortilje razrežemo na četrtine, na širši del krožnega izseka položimo mariniran trakec piščančjih prsi in zavijemo proti ožjemu delu. Prebodemo z zobotrebcem.


Če jih pripravljamo vnaprej, jih polagamo v posodo in plasti ločimo s folijo, da se ne sprimejo. Če čakajo na cvretje, pazimo, da se ne izsušijo - pokrijemo jih s folijo ali posodo zapremo. Olje za cvrtje segrejemo, položimo vanje tortiljine zvitke in jih do zlatega ocvremo. Zraven se odlično poda bela salsa (iz kisle smetane, drobnjaka, koriandra, kumina) pa tudi pečen krompir in solata...

Zdaj sem pa že lačna...

Ni komentarjev:

Objavite komentar