sobota, 21. februar 2015

Torta Pavlova po moje

Beljaki, ki ostanejo, so najboljši v francoskih makaronih, takoj za tem pa je torta Pavlova. Avstralci in Novozelandci se ne morejo točno zmeniti, čigava je, važno, da vemo, da je posvečena balerini Anni Pavlovi in da je za vse prste obliznit. :)




Klasična Pavlova je narejena iz meringe, sladke smetane in sadja (več o tem), jaz sem jo naredila malo po svoje, kljub temu, da obstaja tisoč in ena verzija te sladice, kar ugotoviš, ko brskaš po spletu. Recept za meringo sem našal na enem izmed mnogih spletnih dnevnikov, kar se tiče polnila, pa je narejen po mojem okusu. Najbrž, če ste pogledali blog po dolgem in počez, ste že ugotovili, da brez jajc, smetane, sladkorja, malin in pasijonke bolj težko shajam; priznam, določene sestavine so na sporedu večkrat, druge, tudi zaradi cene, manjkrat, obožujem pa njihovo kombinacijo - Pavlova. Po moje.

Slastne beljakove penice, premazane z malinovo jajčno kremo, stepeno sladko smetano in posute z malinami oziroma pasijonkino pulpo en nivo višje so se kar stopile v ustih... Najbolj mi je všeč, ko se sladka meringa v ustih raztopi in niti maline niti pasijonka ne delujeta prekislo, temveč se vse skupaj zlije v eno prečudovito hramonijo za sladokusce.

Potrebujemo:

Meringa
3/4 skodelice beljakov (cca. 5 velikih jajc)
ščep soli
1 1/2 skodelice kristalnega sladkorja
2 jušni žlici koruznega škroba
2 žlički (belega) kisa
1 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

(1 jušna žlica = 15 ml, 1 čajna žlička = 5 ml, 1 skodelica = 240 ml)

pekači
peki papir

Pečico segrejemo na 140 °C.

Beljake s soljo stepemo, da se začne delati sneg. Koruzni škrob in sladkor zmešamo skupaj in dodajamo k snegu. Stepamo, najprej počasi, da se sladkor čim bolj raztopi, in nato hitreje, dokler ne dobimo čvrstega snega. Na koncu dodamo še kis in vanilijev ekstrakt. Na peki papir narišemo krog premera 24 cm. Na takšno velikost razporedimo prvo polovico beljakov in drugo polovico na drug peki papir - lahko razdelite tudi na tri dele, vendar bodo oblati iz meringe tanjši. Položimo na pekače in pečemo približno 1 uro v prej segreti pečici pri temperaturi 140 °C. Lahko z ventilatorjem. Po eni uri pečico ugasemo, vratca pripremo in pustimo meringo toliko časa v pečici, da se počasi ohladi. Če jo pripravljamo vnaprej, pazimo, da jo shranimo v suhem prostoru, recimo v nepredušno zaprti posodi, da se zaradi vlage ne raztopi.



Malinova jajčna krema (iz ene količine)
1/2 l sladke smetane
2 žlici sladkorja (+ 1/2 žličke koruznega škroba in 1/2 žličke vanilijeve arome)

300 g malin
6 - 10 pasijonk - pulpa

Sladko smetano stepemo. Dodamo sladkor, po želji še koruzni škrob in vanilijevo aromo. Škrob bo preprečil, da bi smetana stekla - tako se bo obdržala vsaj toliko časa, da jo postrežemo. Malinovo jajčno kremo pripravimo po receptu. Bogato jo namažemo na en oblat. Premažemo s polovico smetane in posujemo z malinami. Položimo drugi oblat, ga spet premažemo s kremo, smetano in po vrhu premažemo z izdolbeno pulpo pasijonk.


Razrežemo na malo malo večje kose in takoj ponudimo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar