petek, 6. februar 2015

Princeske

Princeske, krapi s kremo, eklerji oziroma karkoli pač že, so prišle na vrsto po dolgem času kot spomin na šolsko malico, vendar tiste niso bile niti pol toliko dobre. :) Pred časom sem jih že delala, bolj v tistih prvih poskusih peke in ustvarjanja, zdaj pa so prišle na vrsto take dodelane, malo večje, z vanilijevo kremo in stepeno sladko smetano, potresene s sladkorjem v prahu, ravno pravšnje za posladek. :) Po sankanju in po smučanju. :)




Sladice, pri katerih želimo imeti prostor za polnilo, ponavadi delamo iz kuhanega (paljenega testa). Osnovni recept je zelo preprost, pred pričetkom si vse pripravimo in nato se lotimo kuhanja, mešanja in nato še pečenja.

Recept

Kuhano testo (za en pekač):
125 ml vode
120 g moke
80 g masla
1/8 čajne žličke soli
4 jajca

Pečico vključimo na 230 °C. Pripravimo pekač, obložimo ga s peki papirjem. Pripravimo še dresirno vrečko s širokim nastavkom ali kar brez.

Vodo, maslo in sol damo v lonec in segrevamo. Ko zavre, naenkrat stresemo vso moko in mešamo z leseno kuhalnico toliko časa, da dobimo kepo testa, ki se loči od posode. Ohladimo. (Ko čakamo, da se testo ohladi, se lotimo kreme.) Ko je testo ohlajeno, dodamo jajca, eno za drugim, dokler se prejšnje popolnoma ne vmeša v testo - lahko v mešalniku. Dobimo gladko testo, ki ga napolnimo v dresirno vrečko s širokim nastavkom, lahko okrogel, lahko zvezdast, lahko tudi brez. Na pripravljen pekač, obložen s peki papirjem, nabrizgamo kupčke, za večje princeske nekje 3 do 4 cm, za manjše pa manjše, do 2 cm. Testo se na pekaču hitro razleze, zato čim prej z njim v dobro ogreto pečico. Pečemo približno 20, 25, 30 minut - gledamo, da se med peko dobro napihnejo in obarvajo do rjave barve - ne smejo biti premalo pečene, sicer so znotraj surove. Pečene vzamemo iz pečice, jih ohladimo in prerežemo na pol.



Vanilijeva krema:
300 ml mleka
1/2 vanilijevega stroka ali 1 bourbon vanilijev sladkor
3 rumenjaki
85 g sladkorja
30 g vanilijevega pudinga
10 g koruznega škroba
50 ml mleka
3 lističi želatine
300 ml sladke smetane

Mleko (300 ml) z vanilijevim strokom zavremo. Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih v loncu skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo puding in škrob, dobro premešamo, da ni grudic, in preostalo mleko (50 ml). Prilijemo vrelo mleko z vanilijo in ves čas mešamo (temperiranje). Segrevamo, da zavre in med stalnim mešanjem kuhamo vsaj 3 minute, da dobimo gosto kremo. Ohladimo.

Sladko smetano stepemo. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo, segrejemo (v mikrovalovki par sekund) in primešamo še topli kremi med stalnim mešanjem (sicer se bo zgrudila). Počakamo, da se še malo ohladi. Ker je krema precej čvrsta, priporočam, da jo pred dodatkom smetane z mešalnikom dobro premešate. Dodamo stepeno sladko smetano, vse skupaj dobro premešamo in napolnimo v brizgalno vrečko s širokim zvezdastim nastavkom.

Potrebujemo še:
3 dl sladke smetane

Stepeno sladko smetano napolnimo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom.

Princeske naredimo tako, da spodnjo polovičko testa napolnimo z vanilijevo kremo, na katero nabrizgamo še kupček sladke smetane in prekrijemo z zgornjo polovičko testa. Potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.


Če delamo princeske, ki jih ne bomo pojedli takoj, priporočam uporabo kremfixa za smetano oziroma isto količino koruznega škroba, da smetana ne bo stekla, ampak bo ostala lepo čvrsta. V hladilniku brez problema zdržijo vsaj dva dni - pri nas pa jih prej zmanjka. :)

Dober tek!

4 komentarji:

  1. Sem imela to čast, da sem jih probala - res so tako slastne kot so videti na sliki. Njami.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, si dobila svojo porcijo, še preden jih je zmanjkalo... :) Mogoče ponovim ob priliki, ko obnovim zalogo jajc.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, tudi moja objava o princeskah je v nastajanju, ravno tako z mislijo na princeske, ki smo jih jedli v vrtcu! Sam tiste so bile bolj take suhe in penaste.
    Ja, zaloga jajc pa verjamem, da je pošla :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A veš, da sem zadnjič, preden sem se jih lotila, iskala objavo na tvojem blogu, pa je nisem našla, potem sem pa mamo klicala za preverjen recept. Jajca sem že kupila, ampak bo še kaj drugega prej na vrsti... Drugače so imele tiste princeske precej okusa po rumu, se mi zdi, in nikomur niso bile najbolj všeč. Tiste tvoje zadnjič so bile pa navdih tudi za te. <3

      Izbriši