petek, 30. januar 2015

Najbolj slastni pustni krofi

Sama sem se jih letos lotila malo bolj zgodaj, predvsem z namenom, da jih testiram, preden je pust (ker jih še nikoli nisem delala zares čisto sama) in  da objavim recept za vse tiste, ki mogoče iščete najbolj pravega. Najprej, receptov je mnogo, katerega izberete, je odvisno od vas, sestavine in njihova razmerja pa so pri vseh približno enaka, edino pri sladkorju smo bolj skromni - pri cvrtih zadevah v testo ne damo prevelike količine sladkorja, niti v krofe niti v flancate. Sama sem delala po več receptih, in sicer je eden izmed njih podedovan iz družinske tradicije (prepisan iz tistega najbolj oguljenega oranžnega delovnega zvezka za gospodinjstvo izpred nekaj desetletij - ob priliki fotografiram), ostale sem poiskala na kulinariki, količine sem prilagodila po svoje in tako je nastal recept za odlične krofe, ki ga z veseljem delim z vsemi zainteresiranimi. :) Še pred pustom!




Kar se tiče domačih krofov, mi je najbolj všeč to, da so polnega okusa, mehki, puhasti, imajo veliko (ponavadi) dobre marmelade in tudi če par dni stojijo (če jih prej ne zmanjka), so še vedno zelo zelo dobri. :) In takih krofov sem se lotila, bolj za pokušino, ampak vseeno... In še ena malenkost je, narediti krofe ni čisto nič posebnega, vse je samo za ljudi, in z malo volje bo vsakemu uspelo - če se ne lotite, pa nikoli ne boste vedeli...

K receptu:

500 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
20 - 30 g svežega kvasa
250 ml toplega (ne vročega!!!) mleka
5 (80 g) rumenjakov
50 g sladkorja
vanilijev sladkor
90 g masla
1/2 žličke soli
naribana lupinica 1 limone
4 žlice ruma

olje za cvrtje

marmelada za nadev
mleti sladkor za posip

Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Pripravimo jih in zatehtamo, odmerimo.

Pripravimo kvasni nastavek: kvas razdrobimo, dodamo 2 žlici (od zatehtane) moke in 1 žličko (od zatehtanega) sladkorja, prelijemo z 1 dl (od odmerjenega) toplega mleka. Pustimo, da vzhaja. Količina kvasa ni tako zelo pomembna, sploh če so glivice v dobrem stanju - dokler bosta na voljo sladkor in škrob pri primerni temperaturi, bodo glivice kvasovke opravljale svoje delo, pa čeprav damo manj kvasa, kot je običajno...




Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih s sladkorjem penasto umešamo. Dodamo zmehčano maslo, sol, naribano limonino lupinico in rum. Če delamo s kuhinjskim mešalnikom, na tem mestu zamenjamo nastavek za stepanje z nastavkom za gnetenje. K zmesi dodamo vzhajan kvasni nastavek, toplo mleko in moko. Gnetemo toliko časa (kar precej dolgo), da se testo med gnetenjem loči od posode. Pustimo, da vzhaja do dvojnega volumna.



Ko je testo vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno površino in ga pregnetemo, razrežemo na 12 približno enako velikih kosov (lahko tudi tehtamo) in iz vsakega kosa oblikujemo kroglico, jo rahlo sploščimo (lahko malo manj, kot je prikazano na fotografijah), pomokamo in postavimo na pomokan pladenj, da vzhaja. Pustimo, da vzhajajo, dokler ne narastejo za cca. 1 cm.



Pripravimo olje za cvrtje. V posodo, v kateri bomo cvrli, ga natočimo približno 3 cm po višini. Segrejemo ga do cca. 160 °C (na tem mestu pride prav kuhinjski termometer, tisti za sladkor...) oziroma do temperature, pri kateri se okrog lesene kuhalnice začnejo spuščati majhni drobni mehurčki. Krofe položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol (stran, ki se je dotikala pladnja, mora zdaj gledati navzgor), jih pokrijemo in pečemo približno 3 minute oziroma dokler niso zlato rjave barve. Medtem časom pridno pazimo, da se nam olje ne pregreje, po potrebi vmes tudi izključimo vir toplote. Ko so pečeni, jih obrnemo in nepokrite pečemo še 3 minute oziroma dokler niso zlato rjavo zapečeni.



Nekateri moji krofi so bili malo preveč zapečeni na posamezni strani, vendar niso dosegli Napotovega burkinofaškega odtenka. Se pa zgodi marsikaj, tudi gospodinjam, ki so že velikokrat cvrle krofe (ane, mami?!). Poberemo jih na s papirnatimi brisačami obložen pladenj, da se odcedijo, in jih še vroče napolnimo s toplo marmelado - meni popolnoma ustreza silikonska brizgalna vrečka, ki jo dobro zatisnem, z dolgim, ozkim nastavkom za brizganje. Da vsa marmelada ne steče ven, jih lahko postavite malo bolj pokonci.

Preden jih zmanjka, jih posujemo še s sladkorjem v prahu in nato zagrizemo v hrustljavo zapečen ovoj, ki skriva mehko, puhasto, sočno sredico z veliko marmelade... S temi se tudi Trojanski krofi ne morejo primerjati, sploh pa ne naslednji dan.

Komaj čakam, da bo pust! :)

5 komentarjev:

  1. Oooo, sanjam o enem dobrem, domačem krofu že ene14 dni. Letos sm se tut jaz odločila, da jih probam narest. Joj <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept je odličen, preverjen, jaz vem, po katerem jih bom za pusta delala :) sicer sta pa vljudno vabljena na obisk - lahko tudi, ko bodo krofi sveže ocvrti :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tud moji so bili danes narejeni po tem receptu in pravijo, da so odlični

    OdgovoriIzbriši
  4. Vsekakor najboljši krofi ever.
    Bravo.

    OdgovoriIzbriši