sreda, 21. maj 2014

Crème Anglaise ali angleška krema

Kako narediti angleško kremo kot osnovo za sladoled? Recept je isti, kot pri objavi za pasijonkin sladoled, zdaj pa sledi še celoten postopek v fotografijah:



Recept

250 ml mleka
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja
1 vanilijev strok
6 rumenjakov


Razmerje mleko / smetana lahko po želji spreminjate, odvisno od tega, kako kremast sladoled želite. Več bo smetane, bolj poln bo okus...

Mleko in smetano zlijte v kozico, dodajte žlico sladkorja in semena iz vanilijevega stroka (strok na eni strani po dolgem prerežite in s topo konico noža postrgajte ven semena). Počakajte, da zavre, odstavite in odstranite vanilijev strok.




Medtem dajte v posodo za stepanje sladkor in rumenjake ter jih penasto stepite, da narastejo in spremenijo barvo v bledo rumeno.



Ko so rumenjaki stepeni, jim od začetka počasi ter med stalnim mešanjem dolivajte vrelo mleko. Nato dajte vse skupaj nazaj v kozico in na majhnem ognju ob stalnem mešanju segrevajte do 85 °C in na tej temperaturi vzdržujte nekaj časa (lahko gre malo dol, ne sme pa naraščati) - s tem se rešimo salmonele, tako da se splača. Ob tem se masa zgosti, kar vidimo na spatuli.




Kremo ohladimo, nadevamo v posodo, ki jo lahko čvrsto zapremo in spravimo v hladilnik, da se fino ohladi.


Ohlajeno kremo vlijemo v že prej ohlajeno posodo za sladoled in vključimo strojček.

Tik preden je sladoled narejen, dodamo še sadni del (sirup, sadje, kombinacija) oziroma kaj drugega (piškoti, bonboni, oreščki itd.). Kadar si zaželite sladoled z okusom čokolade, pa je potrebno čokolado vmešati že v rumenjake, sicer bo nastala stracciatella. O čokoladni različici pa kdaj drugič...

Ni komentarjev:

Objavite komentar