Recept za pasijonkin sladoled
Pasijonke lahko brez skrbi zamenjate s katerim koli sadjem, odvisno, kakšen sladoled želite. Gordon Ramsay predlaga na takšno količino angleške kreme 500 g jagod, ki jih pokuhate, zreducirate na polovico, kar naj bi skoncentriralo okus, in precedite - po želji.
Osnova, Crème Anglaise (sledi objavi)
250 ml mleka
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja
1 vanilijev strok
6 rumenjakov
12 pasijonk
Mleko in smetano z eno žlico sladkorja (da preprečimo kipenje) damo v kozico, vanilijev strok razpolovimo, postrgamo semena, ter jih skupaj s praznim strokom damo v mleko in smetano. Segrevamo do vretja, odstavimo, odstranimo vanilijev strok.
Rumenjake s preostalim sladkorjem stepamo, da dobimo gosto zmes.
Nato počasi prilivamo zavrelo in malo ohlajeno mleko in smetano, s čimer temperiramo rumenjakovo zmes. Ko smo vse zmešali, damo nazaj v kozico in med stalnim mešanjem segrevamo na majhnem ognju nekje do 85° C, pri čemer se ta mlečno-rumenjakova zmes fino zgosti - opazimo, da se nam nabira na kuhalnici. Ohladimo.
Pulpa 12 pasijonk je približno 2 dcl tekočine in semen. Jaz sem vse skupaj precedila in dodala vsaj 1/2 pešk če ne 3/4, da vsaj vidiš, iz česa je sladoled, in dodala par žlic sladkorja.
Pulpo in angleško kremo sem zmešala, dala v strojček za sladoled in nato se je mešalo kakšno uro, ko je krema precej narastla, sladoled pa je postal ves puhast.
Dober tek
Lahko potrdim - odličen sladoled. Še dobro, da mi je uspelo priboriti 2 kepici. Veze pač.... :)
OdgovoriIzbrišiČeprav ga je še nekaj v zamrzovalniku :) Vabljen!
IzbrišiJa, res dober. Malo drugačen
Izbriši