torek, 25. februar 2014

Pasijonkin sladoled

Recept za pasijonkin sladoled




Pasijonke lahko brez skrbi zamenjate s katerim koli sadjem, odvisno, kakšen sladoled želite. Gordon Ramsay predlaga na takšno količino angleške kreme 500 g jagod, ki jih pokuhate, zreducirate na polovico, kar naj bi skoncentriralo okus, in precedite - po želji.

Osnova, Crème Anglaise (sledi objavi)

250 ml mleka
250 ml sladke smetane
50 g sladkorja
1 vanilijev strok
6 rumenjakov

12 pasijonk

Mleko in smetano z eno žlico sladkorja (da preprečimo kipenje) damo v kozico, vanilijev strok razpolovimo, postrgamo semena, ter jih skupaj s praznim strokom damo v mleko in smetano. Segrevamo do vretja, odstavimo, odstranimo vanilijev strok.
 
Rumenjake s preostalim sladkorjem stepamo, da dobimo gosto zmes.

Nato počasi prilivamo zavrelo in malo ohlajeno mleko in smetano, s čimer temperiramo rumenjakovo zmes. Ko smo vse zmešali, damo nazaj v kozico in med stalnim mešanjem segrevamo na majhnem ognju nekje do 85° C, pri čemer se ta mlečno-rumenjakova zmes fino zgosti - opazimo, da se nam nabira na kuhalnici. Ohladimo.

Pulpa 12 pasijonk je približno 2 dcl tekočine in semen. Jaz sem vse skupaj precedila in dodala vsaj 1/2 pešk če ne 3/4, da vsaj vidiš, iz česa je sladoled, in dodala par žlic sladkorja.

Pulpo in angleško kremo sem zmešala, dala v strojček za sladoled in nato se je mešalo kakšno uro, ko je krema precej narastla, sladoled pa je postal ves puhast.

Dober tek

3 komentarji:

  1. Lahko potrdim - odličen sladoled. Še dobro, da mi je uspelo priboriti 2 kepici. Veze pač.... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čeprav ga je še nekaj v zamrzovalniku :) Vabljen!

      Izbriši
    2. Ja, res dober. Malo drugačen

      Izbriši