petek, 4. september 2015

OREO torta

Obiski, obiski... Vsakič znova razmišljam, kaj bi spekla ali naredila za posladek, sploh ker so najini prijatelji vsi zelo sladkosnedi. Tako sem se tokrat odločila za torto z OREO piškoti. Receptov je še pa še, izbrala sem tistega, ki sta ga ustvarila in z nami delila ustvarjalca bloga midvakuhava.si. In tako kot zmeraj sem se odpravila v trgovino po manjkajoče sestavine, predvsem OREO piškote. Iskala sem jih in iskala, kar je pred slabim letom delala že moja prijateljica... Problem je, ker jih nimajo v vseh trgovinah, imeli pa so jih v Müllerju, hvala bogu. :)





Glede na dokaj natrpan urnik, sem se izdelave torte lotila precej pozno, ampak ni bilo panike, dobri dve uri stepanja in mešanja sta bili dovolj, da je torta brez čokoladne dekoracije počivala v hladilniku.

Torta je narejena iz več korakov, zato sem se odločila, da sledi vsak opis posebej - malce težje je s seštevanjem sestavin, ampak mislim, da bo šlo. :)

Čokoladni biskvit (v bistvu gre za Hershey's):
90 g masla sobne temperature
80 g sladkorja
8 žlic tople vode
100 ml mleka
4 jajca
160 g moke
4 žlice kakava
2 žlički pecilnega praška

+ 10 žlic mleka za navlažitev biskvita

In se lotimo priprave biskvita. Še pred mešanjem si pripravimo pekač - na tanko ga namažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 180 °C. Maslo sobne temperature s sladkorjem penasto umešamo, dodamo jajca, toplo vodo in mleko ter premešamo. Posebej smešamo skupaj še moko, kakav in pecilni prašek ter vse skupaj dodamo k tekočim sestavinam. Prestavimo v pekač, ki ga položimo v prej segreto pečico in pečemo 15 do 20 minut. Biskvit ohladimo.




Nadev iz mlečne čokolade vsebuje:
200 g mlečne čokolade in
100 g masla

Nad vodno kopeljo stopimo maslo in čokolado. Mešamo, dokler se zmes ne poenoti.




Mascarpone krema z OREO piškoti:
500 g mascarponeja
50 g sladkorja v prahu
100 g stopljene bele čokolade
250 ml sladke smetane
1 vrečka želatine fix
16 piškotov OREO

ČOkolado stopimo in ohladimo. Mascarpone s sladkorjem dobro premešamo in dodamo ohlajeno belo čokolado. Posebej pripravimo smetano, ki ji po navodilih proizvajalca primešamo želatino fix in stepamo do čvrstega. Primešamo k mascarponejevi kremi.




Mousse iz bele čokolade:
2 jajci - ločeni
40 g sladkorja v prahu
200 g bele čokoalde
400 ml sladke smetane
16 OREO piškotov, sesekljanih

Jajci ločimo, rumenjake s sladkorjem penasto umešamo. Čokolado stopimo in ohladimo ter nato dodamo k rumenjakovi zmesi, ki postane precej gosta. Sladko smetano stepemo do čvrstega. Najprej dodamo 1/4 stepene sladke smetane in jo z rumenjakovo-čokoladno zmesjo dodobra razmešamo, nato dodamo še preostalo smetano in jo z lopatko primešamo od spodaj navzgor. Zdrobljene OREO piškote previdno vmešamo. Mousse dokončamo s stepenim snegom - dodamo najprej tretjino in nato še preostali sneg. Ne mešamo preveč.




Za okrasitev torte s prelivom bomo potrebovali:
100 g temne čokolade
100 ml sladke smetane

Za čokoladni ganache pa še:
50 g čokolade
120 ml sladke smetane
OREO piškote za dekoracijo - male ali velike, prerezane na polovico

Za preliv smetano zavremo in jo prelijemo čez čokolado. Razmešamo do gladkega. Za čokoladni ganache smetano zavremo, prelijemo čez čokolado, razmešamo do gladkega in dobro ohladimo, v hladilniku ali zamrzovalniku, če se nam mudi. Pred okrasitvijo ga na hitro stepemo in nadevamo v dresirno vrečko.




Za sestavljanje torte si priskrbimo obroč, vanj položimo biskvit in ga namočimo z mlekom. Sledi mlečno-čokoladni preliv, ki se mora vsaj malo ohladiti, preden torto nadevamo z mascarponejevo kremo. Na čokoladno plast nanesemo najprej polovico mascarponejeve kreme, nanjo položimo piškote in prekrijemo z drugo polovico kreme. Čez namažemo še mousse z zdrobljenimi piškoti. Nato naj torta počiva v hladilniku, najbolje čez noč.

Naslednji dan pripravimo čokoladni preliv in čokoladni ganache. Torto spravimo iz oboda, najlažje tako, da ob obodu potegnemo z nožem, obod razpnemo in damo stran. Prelijemo s čokoado in ko se strdi, okrasimo z ganachem in OREO piškoti. Zdaj torta čaka samo še na sladkosnede!



2 komentarja:

  1. A mogoče veš, koliko različnih tort si že naredila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nimam pojma, celo tako se je pripetilo, da nekaterih še fotografiranih nimam, recimo slivove z marcipanom izpred dveh let... Sicer je pa vsaka po svoje odlična! :)

      Izbriši