O.k., pregledala sem oba recepta, ki sta malo obrnjena na glavo - potem že ni ravno tako zelo pomembno, kako dodajam sestavine k maslu, ali pač? Nikjer pa ni zapisano, ali maso nato še mešamo ali ne, zato bom jaz objavila svojo varianto (št. 1, po receptu mamamie).
Recept:
300 g masla sobne temperature
100 g sladkorja v prahu
ščepec soli
dve jajci
400 g bele moke
zravnana kavna žlička pecilnega praška
maslo za pekače ali peki papir
Maslo stepamo v mešalniku zelo zelo dolgo, dokler ni penasto in puhasto kot oblak. :) Priporočam samostoječi mešalnik, lahko vmes pripravite vse ostalo in popijete še eno kavo. Postopoma po žlicah dodamo sladkor v prahu, vanilijev sladkor in ščepec soli. Še vedno mešamo. Dodamo jajca (ali ustrezno količino rumenjakov - najbolje je tehtati), eno po eno, da se dobro premeša v maso, in nato še moko s pecilnim praškom, tudi po žlicah. Če hočemo kakavovo maso, ustrezen del moke nadomestimo s kakavom v prahu. Vse dobro premešamo (jaz sem tu še vedno uporabljala mešalnik), masa mora biti precej voljna, ne preveč gosta, da jo lahko spravimo skozi nastavek za brizganje.
Vključimo pečico na 170 °C. Ko je masa pripravljena, jo nadevamo v vrečko za brizganje, nastavek za brizganje naj bo dovolj širok. Piškote poljubnih oblik nabrizgamo na pomaščen pekač ali pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih, dokler niso svetlo zlato rjavo zapečeni, pazimo, da jih ne zapečemo preveč. Če pečemo več pladnjev hkrati, znižamo temperaturo pečice na 160 ali 155 °C in jih pečemo dlje časa. Pečene poberemo s pekača na rešetko in jih ohladimo. Ohlajene lahko premažemo z marmelado in sestavimo po dva skupaj, pomočimo v čokolado itd. Meni pa so najboljši kar brez vsega s kozarcem mleka ali skodelico jutranje kave...
Ti so tooolk dobri! Sm nardila uno varjanto s kakavom in so odlični :)
OdgovoriIzbrišiAne, slastni so... :) naslednjič bi edino razmerje jajca/rumenjaki/pecilni prašek malo predelala :) samo še ne vem kako...
OdgovoriIzbriši