četrtek, 11. december 2014

Yorkshire pudding

Pred pol leta, ko sem sama tavala po izobraževanjih v tujini, med drugim tudi po Angliji, sem zopet naletela na tole britansko jed, prilogo pravzaprav. Odlični so kot samostojna jed ali kot priloga mesnim jedem v omakah, kakšnemu golažu, recimo... Pa tudi s čežano, kompotom, marmelado, slanim namazom in ne vem čim še bi dobro šli skupaj, ampak pri nas jih je prej zmanjkalo. Še naš najmlajši si je privoščil dva, s tem da si je enega obilno napolnil z golažem. Kar v prevodu v nam, staršem, razumljiv jezik pomeni: "Vse pohvale kuharju!" :)




Torej, ko boste naslednjič skuhali golaža za izvoz (manj ga že težko) in en dan zraven jedli polento (čisto po primorsko) drugi dan pa razmišljali, kaj bi naredili za prilogo, je Yorkshire pudding zelo dobra izbira!

Recept za tole preprosto zadevo sem našla - le kje - na spletišču, in sicer je bil zapisan v komentarjih pod objavo, pri čemer lastnik recepta poudarja geografsko poreklo le tega. :) Recepti križem kražem po spletu so si sicer zelo podobni med sabo, je pa najbrž res, da glede sestavin včasih niso tako zelo komplicirali, ker niti niso imeli s čim. Tako sem se odločila, da bo kombinacija mleko-moka-jajca-sol vrhunska. :) Veliko pa je odvisno od načina priprave.

Recept

Sestavine naj bodo sobne temperature.

2 skodelici moke (ne presejane),
2 skodelici mleka,
4 jajca,
1,5 tsp soli,
maslo za pekač.

Potrebovali boste še najmanj en pekač za muffine, priporočam pa še enega.

Vse sestavine zmešamo skupaj in pustimo počivati najmanj pol ure. Medtem segrejemo pečico skupaj s pekači na 230 °C, vzamemo pekače iz pečice, modelčke premažemo z maslom in postavimo nazaj, da se maslo segrejemo. Nato spet vzamemo pekače iz pečice in vanje vlijemo pripravljeno maso, za večje kolačke nalijemo do vrha, priporočam pa nekje malo nad polovico, zato tudi dva pekača. Postavimo nazaj v segreto pečico in pečemo približno 25 minut ali kakšno minuto manj in medtem ne odpiramo vrat pečice. Kolački med peko močno narastejo, znotraj se napravi luknja - ampak se jih spomnim točno takih. :) Pečene lahko pohrustate kar tako, z malo masla, ali pa jih ponudite kot prilogo. Če ostanejo do naslednjega dne, so pogreti (tudi iz mikrovalovne pečice) še vedno zelo dobri.



Pa dober tek.


2 komentarja: