petek, 12. december 2014

Pica burek

Burek naš vsakdanji... Najbrž za marsikoga, za nas, ki ga delamo doma, ni ravno pogosto na jedilniku, sploh pa ne iz domačega vlečenega testa. Na temo bureka obstajajo tudi diplomske naloge, zdaj o primernosti tega ne bi razpravljala, lahko jih pa poiščete v cobissu. Jaz jo bom ubrala v kuharske vode, in sicer od priprave testa naprej, za nadev pa vsak po svoje, vsekakor pa pripišem še kakšnega klasičnega, preizkušenega ali pa tudi ne... :)




Recept za osnovno vlečeno testo, ki zadostuje za en pekač premera 28 cm:

250 g moke
1 žlička soli
1 žlička kisa
2 žlici olja
1,5 dl malčne vode oziroma po potrebi

Vse sestavine zgnetemo v testo, med gnetenjem dodamo toliko moke, da se nam ne prijemlje ne na delovno površino ne na roke. Testo Gnetemo kar nekaj časa, da se iz moke začne sproščati lepek, zaradi katerega se bo testo po počivanju lepše raztegnilo. Ko smo testo pregnetli, ga premažemo z oljem in zavijemo v plastično folijo, da se ne izsuši. Tako naj počiva vsaj pol ure, jaz pa ga navadno naredim večer prej in ga pospravim v hladilnik.

Nadev poljubno izberemo, lahko naredimo špinačnega (špinačo blanširamo, spasiramo, dodamo skuto, jajca, sol, po želji ostale začimbe), sirovega (skuta, sir, kisla smetana, jajca, sol), lahko tudi mesnega, za tiste, ki ga imate radi ali pa pica burek. Pri pica bureku ne sme manjkati sir, paradižnik, origano, ostale dodatke pa kombiniramo po okusu - tokrat se je pri nas znašla šunka, vloženi šampinjoni, lahko pa dodamo tudi olive, sušen paradižnik, omejitev je nebo... :)

Pred vlečenjem testa, ga za nekaj časa postavimo na sobno temperaturo, da se segreje. Prpravimo si delovno površino. Jaz mizo odmaknem, jo prekrijem z velikim prtičem, ki ga imam za ta namen, ga pomokam in nanj položim naoljeno testo. Roke pomokamo in ga razvlečemo. Skoraj nemogoče je, da se ne bi nič strgalo, vsaj na robovih... :) Ko je razvlečeno preko cele mize, odrežemo robne (debelejše) dele testa, ga posujemo ali premažemo z nadevom, pokapljamo z oljem in zavijemo. Tako pripravljenega sem zavila v obliko polža in ga prestavila v pomaščen pekač. V pekaču ga po vrhu premažemo z oljem in pokapljamo z vodo, da se ne izsuši. Na tej točki ga lahko tudi zamrznemo ali pustimo, da pripravljen čaka na peko. Pečemo pri 170 °C od 45 minut do 1 ure oziroma dokler ni zlato rjave barve. Razrežemo in še toplega pojemo. Pazimo, da se z vročim sirom ne opečemo!



Odličen je kot samostojna jed, sevda pa je odličen tudi po kakšni topli juhi ali ob skledi solate.

3 komentarji:

  1. Ma, joj, Maja, a si ti poklic falila?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa to, da ne pošlješ niti kosa zame po kurirju?!

    OdgovoriIzbriši
  3. Po mojem mnenju bi kurir kos zate prej pojedel, kot bi ga uspel pripeljati do tebe... Sploh ko je topel, božansko diši in se mu je zares težko upirati. Mogoče se pa spravim narediti enega samo zate. :) Ti še sporočim...

    OdgovoriIzbriši