sreda, 17. december 2014

Ocvirkova potica

Ravnokar pečena ocvirkovca je že sama po sebi nekaj veličastnega. Sploh pa se prileže, kadar je za kosilo jota. Mi jo imamo že drugo leto zapored na katedralnem prednovoletnem druženju. Pa nikoli ne ostane... :)




Sestavine:

Testo:
1 kg moke
600 ml mlačne vode
1 dl mleka
2 rumenjaka
1 do 2 čajni žlički soli
1 žlička sladkorja
40 g kvasa

Nadev:
800 g - 1 kg ocvirkov z mastjo
po želji poper, drobnjak itd.

Mast za namastitev pekača
drobtinice za pekač

Moko presejemo v skledo, dodamo kvas, sladkor, sol, mlačno vodo, mleko in rumenjake. Na hitro zamesimo precej mokro testo in pustimo, da vzhaja na dvojno prostornino. Vzhajano testo na hitro pregnetemo na pomokani delovni površini in na prtiču razvaljamo. Ko valjamo testo za potico, ki jo bomo pekli v okroglem pekaču, jo moramo razvaljati na dvojno dolžino premera pekača.

Ocvirke z mastjo segrejemo. Z ocvirki potresemo celotno površino razvaljanega testa, ga malo pokapljamo z mastjo, preostanek pa pospravimo, ko se ohladi, v hladilnik. Po želji nadev za ocvirkovco dodatno začinimo (poper, drobnjak, pražena čebula itd.). Testo nato tesno zavijemo v rolado, po želji odrežemo robne dele, in jo spravimo v pekač. V pekač jo najlažje spravimo tako, da jo na prtiču sklenemo v krog, čez položimo pekač in čez pekač poveznemo prtič, na katerem smo jo valjali, in na hitro obrnemo - tako se potica minimalno premika. Ko jo imamo enkrat v pekaču, jo premažemo z mastjo in večkrat prebodemo do dna, da izhaja zrak. Pustimo vzhajati približno 20 minut do pol ure. Medtem segrejemo pečico na 170 °C. Ko je potica vzhajana, jo damo v prej segreto pečico in pečemo 3/4 ure oziroma dokler ni pečena. To preverimo z leseno palčko, ki jo zapičimo v potico in mora biti suha, nič lepljiva.


Če pečemo v glinenem pekaču, ga moramo pred vsako uporabo namočiti - najbolje v mešanici vode in mleka. Nato ga obrišemo do suhega, premažemo z mastjo ali maslom (ne uporabljamo olja!!!) in posujemo z moko ali krušnimi drobtinami. Ko je potica v glinenem pekaču pečena, jo pustimo v pečici brez segrevanja dodatnih 10 minut in jo šele nato damo iz pečice. Izven pečice jo v pekaču pustimo še nadaljnjih 10 minut in jo šele nato zvrnemo iz pekača.

Pa naj vam uspe - brez lukenj, brez odstopanja nadeva in slastna kot vedno... 

4 komentarji: