sobota, 29. november 2014

Blejska grmada

Za grmado me je navdušil moj dober prijatelj iz otroštva, nato sem za nekaj časa pozabila nanjo, dokler nisva s prijateljico razpravljali, kakšno sladico narediti, ko si v tujini oziroma ko pridejo tujci na obisk. In spet se je našla grmada, blejska grmada. :) Še ena slovenska poslastica. Točno taka, kot jo imam rada - osnoven biskvit (beri: jajca + sladkor + moka / kakav), vanilijeva krema, nekaj orehov, rozin, po vrhu pa še smetana in čokolada. Vse skupaj kar privabi nasmeh na lica. Mogoče bi spustila rozine, ampak pustimo. :)




Ta vikend smo imeli psa na "počitnicah" - vsekakor to niso bile naše počitnice. :( Mlada, razvajena psička si je poleg cele sklede mačje hrane (vsakič znova) prilastila še nekaj mojega kakavovega biskvita za grmado, brez kančka sramu. :) Da ne govorimo o tem, kako ji je šele grmada na krožniku dišala - bi kmalu ostali ne samo brez ene porcije ampak tudi brez krožnika. Ker pa sem bolj vzkipljive sorte, sploh kadar kdo brska po mojih kuharijah, jo je hitro pobrisala stran. Tako ali tako ni za pse ne kakav ne rum, kljub temu, da jih oboje neznansko privlači. :)

Recept za ta sočen vanilijev posladek sem našla na kulinariki, prispeval pa ga je bivši lastnik restavracije Letališče Lesce. Good job!

Recept:

Rumeni biskvit:
5 jajc
125 g sladkorja
125 g moke

Rjavi (kakavov) biskvit:
5 jajc
125 g sladkorja
110 g moke
15 g kakava v prahu

Sirup:
1 l vode
300 g sladkoraj
1 dl ruma
200 g rozin

Vanilijeva krema:
1,5 l mleka
7 jajc
200 g sladkorja
200 g moke
vanilijev strok

Nadev in dekoracija:
500 g mletih orehov
3 dl sladke smetane
čokolada v prahu

Da se lotimo. Najprej pripravimo sladkorni sirup. Sladkor zatehtamo, dodamo vodo in segrevamo do vretja. Dodamo rozine in rum. Pustimo, da se ohladi.

Medtem pripravimo biskvit. Pečico segrejemo na 200 °C. Dva pekača obložimo s peki paiprjem. Jajca s sladkorjem stepamo do čvrstega, z ročnim mešalnikom pri meni traja približno 10 minut, dober pokazatelj pa so sledi metlic, ki ostanejo vidne dlje časa in se ne razlezejo. V jajčno zmes nato s tehniko zgibanja zamešamo presejano moko, toliko da se razporedi v zmes, in testo namažemo na peki papir od roba do roba. Enako naredimo za kakavov biskvit, dobro pa je, če moko in kakav predhodno malo zmešamo. Biskvit pečemo pri 200 °C približno 12 minut - če postane prej rjav in se začenja žgati na robovih, ga prej vzemite iz pečice oziroma čas ustrezno podaljšajte.


Ko se biskvit peče, se lotimo vanilijeve kreme. Postopek, ki mi je do zdaj najbolj všeč, je tak, da rumenjake s polovico sladkorja penasto umešamo in dodamo moko, ki jo z mešalnikom previdno vmešamo v rumenjakovo zmes. Dodamo samo toliko hladnega mleka, da postane zmes enotna, brez grudic (pri tej količini je bilo to približno 100 ml). Preostanek mleka damo v kozico, dodamo semena iz vanilijevega stroka (oziroma bourbon vanilijev sladkor ali dva) in segrevamo do vrenja. Počasi zlijemo preko rumenjakove zmesi in pri tem cel čas mešamo. Počakamo da zavre in kuhamo še cca. 10 minut. Ko se krema kuha, stepemo beljake. Ko postanejo mehurjasti, dodamo sladkor in stepamo do čvrstega. Ko so stepeni, vanje vlijemo vrelo kremo in mešamo. Dobimo fino vanilijevo kremo brez grudic, ki se lepo strdi (kot za kremne rezine).


Pečene biskvite razrežemo na polovico. Poiščemo ustrezen (dovolj visok) model, v katerem bomo grmado sestavili. Vanj položimo svetlo polovico biskvita, dobro ga namočimo s sirupom (1/4 sirupa moramo porabiti), potresemo z namočenimi rozinami in mletimi orehi ter prekrijemo s plastjo vanilijeve kreme. Ponovimo s kakavovim biskvitom in zopet s svetlim. Na vrh položimo kakavov biskvit (jaz sem ga še namočila), ki ga na tanko premažemo s preostankom vanilijeve kreme. Posujemo s kakavom v prahu in pustimo, da se ohladi in strdi.

Grmado z žlico naložimo na krožnike, okrasimo s stepeno sladko smetano, posujemo s čokolado v prahu oziroma po želji z mletimi orehi ali rozinami in uživamo v sočni sladici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar