sreda, 31. december 2014

Francoska štruca (baguette)

Od nekdaj je bela francoska štruca nekaj posebnega, odkar smo se jih najedli v Parizu, pa sem si želela, da bi jo scoprala tudi sama. Ker ima napo ogromno receptov za pekovske reči, takšne in drugačne, in ker je med ostalimi recepti za francosko štruco ta precej enostaven, sem ga pač izbrala za začetek. Kislega testa še nisem delala, niti ne vem, če se mi da cel teden ukvarjati za malo testa, ki ga potrebujem na koncu... No, pa pojdimo lepo po vrsti.



Za predtesto potrebujemo:

250 g najbolj bele, mehke moke,
10 g kvasa,
8 g soli in
300 ml mlačne vode.

Iz teh sestavin zamesimo mokro testo. Položimo ga v posodo in ga tesno prekrijemo s folijo za živila, da se ne izsuši. Pustimo, da na toplem vzhaja vsaj 8 ur, najbolje preko noči. Dobili smo močno vzhajan, precej luknjast nastavek za testo. S kuhalnico ga dobro premešamo, da gre ves zrak ven.


Zdaj potrebujemo še:
10 g kvasa, raztopljenega v dveh žlicah mlačne vode,
7 g soli in
250 g bele, mehke moke.

K predtestu zamešamo preostale sestavine in mesimo vsaj 10 minut. Na tem mestu se dobro obnese kuhinjski robot, če ga nimamo, pa moramo dodati samo toliko moke, da se nam ne lepi na roke, ne sme pa biti presuho! Ko je testo pregneteno, ga damo nazaj v posodo, prekrijemo s folijo in pustimo, da vzhaja 1 uro. Testo na hitro pregnetemo in razdelimo na tri enake dele, ki jih oblikujemo v kroglice. Pomokamo jih, pokrijemo s prtičem in pustimo pri miru nadaljnjih 15 minut. Zdaj vsak del razvaljamo na pravokotnik. Ker sem delala malo daljše bagetke, je razvaljano testo merilo cca. 30x40 cm^2. Pravokotnike tesno zavijemo kot rulade in na koncih stisnemo skupaj, da dobijo bagete lepo obliko. Pomokane polagamo na prtič, ki smo ga nagubali tako, da ima obliko treh tunelov. Pustimo jih vzhajati 3/4 ure, medtem pa vključimo pečico na največ, kar zmore. Na dno pečice položimo široko posodo, v katero smo nalili vodo. V pečici segrevamo tudi pekač, na katerem bomo pekli bagete. Ko so vzhajane in pečica segreta, pekač na hitro pomokamo in položimo nanj bagete. Zarežemo večkrat diagonalno, da bodo med peko lepo narasle in ne bodo popokale. Posodo z vodo damo ven, pekač noter in pečemo 15 minut. Če jih hočemo zapeči z vseh strani, jih položimo na rešetko in pustimo še 2-3 minute.


Za Silvestrovo smo jih zmazali in namazali z maslom in domačim tatarskim biftekom. In bilo jih je premalo... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar