sobota, 27. september 2014

Po švedsko #1: švedske mesne kroglice - köttbullar

Švedske mesne kroglice (köttbullar) so najbrž postale svetovna atrakcija zlasti po zaslugi Ikee, sploh z njeno širitvijo v vse mogoče države. Kljub temu, da se jih lahko naješ za 10 evrov, jih je fino kdaj pripraviti tudi doma, vsaj do Celovca, Vileša ali Zagreba ni treba. :) Da jih bomo jedli v Ljubljani, moramo, menda, pa še vsaj tri leta počakati.

Za vse navdušence sledita dve verziji recepta (ki jih je menda toliko, kolikor je gospodinj na Švedskem). Tak, pri katerem se jih cvre, in tak, pri katerem uberemo bližnjico in jih (za)pečemo v pečici. Zraven lahko postrežemo kuhan krompir, pire krompir, tudi pečenega, solato - po želji.

Naši mali prstki jih imajo najraje samo z omako in marmelado:




Recept 1
za mesne kroglice:
500 g mešanega mletega mesa
1 jajce
200 ml mleka ali vode
1 manjša čebula
2 kuhana krompirja
3 žlice drobtin
po želji mleti piment
sol
poper
moka (da jih povaljamo)
maščoba za peko (maslo)

 

za omako:
100 ml sladke smetane
200 ml goveje juhe
sojina omaka
1 žlica moke
sol
poper

 

brusnična marmelada


Recept 2

za mesne kroglice:
25 g ovsenih kosmičev
120 ml smetane
1 žlica krompirjevega škroba (lahko tudi navadne moke)
250 g mlete govedine
250 g mlete svinjine
1 jajce
1 žlica sesekljane čebule
2 žlici sesekljanega peteršilja
1/2 žličke soli
1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
1/8 žličke mletega ingverja

za omako:
180 ml vode
1 žlica krompirjevega škroba (ali navadne moke)
120 ml sladke smetane
50 ml goveje jušne osnove (tudi 1/2 ali cela goveja kocka z malo vode bo čisto o.k.)

brusnična marmelada


Sama sem do nedavnega delala po prvem receptu in sem jih cvrla. Resnično gre zelo veliko energije in maščobe, da so vse lepo zapečene, poleg tega pa še niso pečene vse hkrati in se prve že hladijo.Tokrat sem delala večji del po drugem receptu, v bistvu pa sem malo kombinirala.

Pečico vključimo in segrejemo do maksimalne temperature.

V smetano sem zamešala moko, ovsene kosmiče, začimbe (muškatni oreh, ingver, piment, sol, poper) in jajce, pustila približno 10 minut, da so se kosmiči napili in nato dodala k mletemu mesu, dobro premešala ter pustila, da so se vse sestavine dobro povezale. Nato sem iz mase oblikovala kroglice, jih z majhnim razmakom postavila na peki papir in nato dala v pečico, približno 10 cm pod zgornji grelec za 5 do 10 minut, da se lepo zapečejo. Ko so zapečene, jih damo v sredino pečice, temperaturo znižamo na 150 °C in jih pečemo, še kakšnih 10 do 15 minut, da so lepo prepečene skozi. Poberemo jih na krožnik in ponudimo h krompirju, omaki in brusnični marmeladi.

Ko čakamo, da se kosmiči napijejo, naredimo omako. Zmešamo smetano z moko in jo zamešamo v vrelo juho (sama sem uporabila eno knorr govejo jušno osnovo in 250 ml vode). Pokuhamo, da se zgosti, po želji dodatno začinimo (soliti ni treba, sem pa dodala malo sojine omake). 




Zadostuje načeloma za štiri ali dva zelo lačna. Smaklig måltid!

Ni komentarjev:

Objavite komentar