torek, 9. september 2014

Pirin kruh

Pirin kruh se velikokrat znajde na našem jedilniku, in to tak domač, sveže pečen, ki ga največkrat kar sproti pojemo, če pa ga kaj ostane, je naslednje dni še vedno okusen in se ne posuši. Velikokrat sem že delala kruh, vendar je bil suh, gost in se je zelo drobil, ko sem ugotovila, da mora biti testo precej mokro zameseno.



Za pirin kruh zasledimo recepte s pecilnim praškom ali vinskim kamnom, vendar meni ta okus ni všeč, poleg tega pa se sončnična semena (primešana v testo) obarvajo zeleno in ne zgleda ravno užitno (kljub temu, da je). Vse to je razlog, da še vedno vztrajam pri kvasu. Kar se tiče moke, sem jih preizkusila kar nekaj, vendar je meni najbolj všeč pirina moka znamke Alnatura. Recept je prirejen po receptu sodelavke.




Za en podolgovat pekač kruha potrebujemo:

500 g pirine moke (pol tipa 630 in pol polnozrnate)
1 kocka kvasa
450 g mlačne vode
1 žlička soli
1 žlička sladkorja

po želji 50 g (sončničnih) semen

Kvas, sol* in sladkor razmešamo v vodi, dodamo k moki in semenom. Vse skupaj z vilico dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo, da na toplem vzhaja približno pol ure.

Pečico vključimo in ogrejemo na 250 °C.  

Delovno površino dobro pomokamo in nanjo stresemo vzhajano testo. Na hitro ga pregnetemo, toliko, da se nam ne prijemlje na roke in ga hitro preložimo v pekač, kjer naj vzhaja še dodatnih 15 do 30 minut. Po vrhu ga lahko še dodatno posujemo s semeni, vendar se lahko med peko zažgejo. Vzhajanega položimo v segreto pečico in zmanjšamo temperaturo na 220 °C in pečemo 30 minut. Ko je pečen (če potrkamo po njem, mora votlo zadoneti), vzamemo iz pečice in pekača ter ohladimo. Odličen je za namaze, tako sladke kot tudi slane.

* Sol naj bi zavirala delovanje glivic kvasovk, vendar sama za vzhajano testo velikokrat uporabim kvasno-solno emulzijo, ki se jo pripravi en dan prej, navadno pa za kruh sol in sladkor zamešam kar v mlačno vodo, tik preden naredim testo. Prednost solne emulzije je v tem, da glivice kvasovke odmrejo, ostanejo pa encimi, ki ravno tako pomagajo pri vzhajanju testa - testo vzhaja bolj enakomerno, nima velikih lukenj, niti ne okusa po kvasu. Meni tak način priprave kvasa preverjeno deluje, sami pa lahko delate po svojem postopku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar