ponedeljek, 24. februar 2014

Sweet 29

Pa je prišel tisti dan - moj dan!





V petek sem se na veliko začela pripravljati, od peke biskvita za popolno čokoladno torto do tega, da sem v zamrzovalniku poiskala Hershey's biskvit, SMBC in pa karamelni namaz ter vse skupaj dala na plano, da se je odtajalo. Biskvit je sočen, tako sočen, da ne potrebuje nobenega vlaženja, dodala pa sem mu sredico iz jagodičevja (ki sem ga utrdila s prelivom za torte), okrog te sredice pa sem nabrizgala SMBC in pa karamelni namaz:


Vse skupaj je precej nasitno, drugače pa tale sadna sredica prav dobr naredi... Naslednjič pa s kakšno drugo kremo, mogoče maskarpone, smetana in borovnice ali pa ribez. Kakšna ideja? Po vrhu je premazana s čokoladnim ganašem, isto velja za dekoracijo oziroma napis.

Druga stvar, ki je bila po dolgem času spet pravi izziv, je bila priprava sladoleda. Naredila sem ga iz Crème Anglaise in pulpe 12 pasijonk (cca. 2 dl). Prvo serijo sem angleško kremo skuhala daleč preveč, ampak sem jo potem ohladila in res dobro premešala in jajčnih grudic ni bilo več ;) v drugo, pa sem uporabila termometer in segrevala nekje do 85° C, kjer se začnejo rumenjaki fino gostiti in nato odstavila z ognja in mešala. Vse skupaj sem pospravila v hladilnik, naslednje jutro pa dala v strojček za sladoled, kjer masa super naraste, sladoled pa je ves kremast in super pasijonkinega okusa! Mnjami :)

Recepte dodam ob priliki!

Nato sem pripravljala Anine četrte makarone, ki so prav zares slastni in super nastanejo po tem receptu:

 

Ene sem napolnila z ganašem z belo čokolado, dodatkom limoninega soka in limonine lupinice, druge pa z ganašem s temno čokolado. Kakšna posebna reklama za te zalogajčke ni potrebna, ponavadi jih zmanjka takoj, ko jih postavim na mizo.

Sorodnike sem gostila v dveh skupinah, en dan po moževi strani, drugi dan po moji. Prvi dan sva z možem, s katerim sva čisto zares dobro usklajen tim (kot pravi moja sestra :) ), naredila solato (gentile, ledenka, kumara, paradižnik, paprika, korenje, koruza) z mesom (goveji rumpstek in piščančje prsi, marinirane s hariso - začimbna mešanica), poširanim jajcem (od vseh mogočih načinov priprave poširanega jajca, mi je najljubši tisti, ko daš v vodo malo kisa, počakaš, da zavre, s kuhalnico pomešaš, da nastane vrtinec in notri hitro zliješ že prej ubita jajčka - vsakega posebej - in kuhaš dve do tri minute) z domačim prelivom (variacija na temo 1000 islands) in sveže pečenim kruhom (za dopeko):


Naslednji dan pa sva imela bolj vzhodnjaški pridih pri kosilu. Najprej sva pripravila v rižev papir ovite kozice, ki sva jih ocvrla, za zraven pa ostrigina in sojina omaka - kozice so super! In tudi otroci jih imajo radi, vsaj naši.

Naslednja je bila kislo-pekoča juha - tega recepta se še nisem lotila, čeprav jih je na spletu kar nekaj, tako da je bila kitajska restavracija zadosti blizu, da jo je mož šel iskat :)

Glavna... Glavni... Glavne... Glavni jedi sta bili dve, ena bolj po mojem okusu kot druga, ampak obe zelo slastni. Govedina po mongolsko, ki pa sem jo seveda naredila malo po svoje: govedino sem narezala (uporabila sem rumpstek) na zares tanke trakce, jih povaljala v riževi moki, ocvrla in jih prihranila za pozneje. Mož je narezal zelene dele pora, ki sem jih nato dala k govedini, dodala sojino omako, malo ostrigine omake, sol, poper, česen, malo vina, vse skupaj pa zgostila z zadostno količine riževe moke, razmešane v veliki količini vode, iz česar nastane super gostljata omaka za k rižu ali riževim rezancem.


Drugi del glavne jedi je bil sladko-kisli piščanec:


Tega pa že zelo dolgo časa pripravljam po moževem receptu, včasih katero stvar zamenjava, izpustiva, dodava... V glavnem pa ne sme manjkati piščanec, zelenjava, ananas, začimbe, sojina omaka, malo sladkorja in malo kisa.

Torta za moj del sorodnikov je bila na osnovi popolne čokoladne torte:
testo - pasijonke - testo - karamela - testo - pasijonke - testo - karamela - testo - pasijonke - čokoladni mousse - testo; okrasila sem jo samo s smetano, sicer gre tudi čisto dobro pod tičino maso, če jo prej ustrezno obmažeš z masleno kremo, čez masleno kremo pa se izredno dobro prelije tudi čokolada - pa še take popolne oblike je torta, ker se jo da z masleno kremo dobro oblikovati:


Na koncu sem bila že precej izčrpana, moram reči, da sem kar zajeten del moči porabila že v petek, še bolj naporno je bilo v soboto, v nedeljo pa nekoliko manj, ker je bilo že skoraj vse pripravljeno - samo še finese. :)

V nedeljo sem potem pripravila samo še eno serijo makaronov za v službo, da se še ostali malo posladkajo:


In ja, na koncu je od dveh kg ostala ena sama pasijonka, ki me še čaka! :) Jupi!

1 komentar: