četrtek, 22. oktober 2015

Bananin kolač

V službi je pestro, doma pa tudi, tako da sploh ni časa za ustvarjanje objav - dobre hrane pa medtem ni manjkalo na naši mizi. Bananin kolač lahko naredimo tako mimogrede (ta je bil spečen že junija :)), ko nujno potrebujemo nekaj sladkega v nedeljo popoldne. :)





Recept je (po)narejen iz knjige Ljubezen skozi želodec:
3 zrele banane
50 ml sladke smetane
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
naribana lupinica 1 limone
125 g masla
150 g sladkorja v prahu
5 jajc sobne temperature
300 g moke
2 žlički pecilnega praška
ščep soli

Za pekač maslo za premaz in moka, da ga naprašimo


Glazura:

150 g sladkorja v prahu
sok 1 limone

Pečico segrejemo na 180 °C.


Banane z vilicami zmečkamo in dodamo sladko smetano, sladkor in vanilijev sladkor. V drugi skledi penasto umešamo maslo in sladkor ter dodamo jajca, eno naenkrat in dobro premešamo. Dodamo polovico moke, žličko pecilnega praška in ščep soli in premešamo. Dodamo polovico bananine mešanice in spet premešamo, nato zopet moko in pecilni prašek ter nazadnje spet bananino mešanico in vse skupaj dobro premešamo. Testo prelijemo v namazan in poprašen pekač ter ga postavimo v prej segreto pečico. Pečemo približno 45 minut, po tem času preverimo, ali je kolač pečen (zobotrebec mora, ko ga zapičimo v testo, ostati suh). Pečen kolač ohladimo na rešetki.





Ko se kolač peče, pripravimo glazuro. Sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom. Uporabimo toliko limoninega soka, da je glazura še vedno gosta, ne preveč tekoča. Ohlajen kolač premažemo z glazuro po vrhu, saj bo sama lepo spolzela navzdol.




Zdaj pa ga samo še pojemo... :)




4 komentarji:

  1. Odgovori
    1. Iz tvojega pekača nastajajo take dobrote! V to, da je dober, sploh ne dvomiš, ane?! ;)

      Izbriši
    2. No, to da je dobro vse, kar spečeš, je pa res že kar samoumevno!

      Izbriši
    3. Kdaj tudi kakšna reč ne uspe... Ampak mislim, da to predstavlja samo nov izziv. ;)

      Izbriši