sobota, 17. oktober 2015

Lešnikova torta

Letošnji oktober je res pester... Poleg privajanja na dopoldansko / popoldansko / nočno delo se mi zdi, da je po 15. oktobru vse na kupu... en, dva, trije rojstni dnevi pa še kakšen se najde, ki je sicer bolj sproščene narave. :) Za najbližje pa tako kot vedno - nekaj sladkega, po možnosti čim bolj po okusu slavljenca:





Ko sem se lotila te torte, sem sestavine združila s sladico v objavi od Pariza do Bresta in jo dopolnila z dobro mero Hershey's čokoladnega biskvita. Nastala je čudovita lešnikovo-čokoladna torta.

Za Hershey's čokoladni biskvit potrebujemo:
425 g sladkorja

235 g moke

70 g kakava v prahu

5 g pecilnega praška

8 g sode bikarbone

5 g soli

2 jajci

235 ml mleka

120 ml olja

5 ml vanilijevega ekstrakta

235 ml vrele vode

Še pred mešanjem si pripravimo pekače - na tanko jih namažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 180 °C.


V skledi najprej zmešamo suhe sestavine. Posebej zmešamo vse mokre sestavine brez vrele vode in jih dodamo suhim sestavinam. Na koncu dodamo še vrelo vodo, na hitro dobro razmešamo in vlijemo v pekač - eden ali dva oziroma po želji. Jaz sem uporabila 2 pekača velikosti 24 cm. Ko sem dala pekača v pečico, se ta rahlo ohladi, tako da je temperatura za peko ravno prava - termostat pa nato nastavim na malo manj, 170 °C. Pečemo 15 do 20 minut. Biskvit ohladimo.


Lešnikov praline:
1 skodelica praženih, oluščenih lešnikov 
1,5 skodelice sladkorja
0,5 skodelice vode
1 žlica glukoznega sirupa
ščep soli 

Lešnike damo v ponev in jih segrevamo na majhnem ognju, da se pražijo, občasno premešamo in pazimo, da se ne zažgejo. Ko so prepraženi (po 15 minutah ali več) jih zdrgnemo s suho krpo, da se znebimo lupine. Razporedimo jih v pekač / model, kjer jih bomo prelili s karamelo.


Preostale sestavine za karamelo damo v kozico in segrevamo do vretja. Ko zavre, ne mešamo, edino rob posode občasno pobrišemo s čopičem in vodo. Nato čakamo toliko časa, da vsa voda izhlapi in spremeni barvo. Takrat narahlo stresamo kozico ali rahlo  premešamo, da se karamel enakomerno naredi. Ko je ves sladkor jantarne barve, ga prelijemo čez lešnike in pustimo, da se ohladi.





300 ml mleka

1/2 vanilijevega stroka, prerezanega

3 rumenjaki

85 g sladkorja

30 g vanilijevega pudinga

10 g koruznega škroba

50 ml mleka

3 lističi želatine 300 ml sladke smetane

Mleko (300 ml) s prerezanim vanilijevim strokom zavremo. Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih v loncu skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo puding in škrob, dobro premešamo, da ni grudic, in preostalo mleko (50 ml). Prilijemo vrelo mleko z vanilijo in ves čas mešamo (temperiranje). Segrevamo, da zavre in med stalnim mešanjem kuhamo vsaj 3 minute, da dobimo gosto kremo. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo, segrejemo (v mikrovalovki par sekund) in primešamo še topli kremi med stalnim mešanjem (sicer se bo zgrudila). Ohladimo.

Sladko smetano stepemo. Ker je krema precej čvrsta, priporočam, da jo pred dodatkom smetane z mešalnikom dobro premešate. Dodamo stepeno sladko smetano ter vse skupaj dobro premešamo.

Za izdelavo same torte vanilijevo bavarsko kremo zmešamo z zdrobljenim lešnikovim pralinejem, jo bogato napolnimo in obmažemo ter posujemo z zmletimi lešniki. Glede na pomanjkanje časa, se z dekoracijo nisem pretirano ukvarjala... Preprost napis je bil povsem dovolj, da smo vedeli, za koga je torta, v njenem okusu pa smo uživali vsi. :)



Ni komentarjev:

Objavite komentar