Ko sem se lotila te torte, sem sestavine združila s sladico v objavi od Pariza do Bresta in jo dopolnila z dobro mero Hershey's čokoladnega biskvita. Nastala je čudovita lešnikovo-čokoladna torta.
Za Hershey's čokoladni biskvit potrebujemo:
425 g sladkorja
235 g moke
70 g kakava v prahu
5 g pecilnega praška
8 g sode bikarbone
5 g soli
2 jajci
235 ml mleka
120 ml olja
5 ml vanilijevega ekstrakta
235 ml vrele vode
Še pred mešanjem si pripravimo pekače - na tanko jih namažemo z maslom in obložimo s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 180 °C.
V
skledi najprej zmešamo suhe sestavine. Posebej zmešamo vse mokre
sestavine brez vrele vode in jih dodamo suhim sestavinam. Na koncu
dodamo še vrelo vodo, na hitro dobro razmešamo in vlijemo v pekač - eden ali dva oziroma po želji. Jaz
sem uporabila 2 pekača velikosti 24 cm. Ko sem dala pekača v pečico, se
ta rahlo ohladi, tako da je temperatura za peko ravno prava - termostat
pa nato nastavim na malo manj, 170 °C. Pečemo 15 do 20 minut. Biskvit ohladimo.
1 skodelica praženih, oluščenih lešnikov
1,5 skodelice sladkorja
1,5 skodelice sladkorja
0,5 skodelice vode
1 žlica glukoznega sirupa
ščep soli
Lešnike
damo v ponev in jih segrevamo na majhnem ognju, da se pražijo, občasno
premešamo in pazimo, da se ne zažgejo. Ko so prepraženi (po 15 minutah
ali več) jih zdrgnemo s suho krpo, da se znebimo lupine. Razporedimo
jih v pekač / model, kjer
jih bomo prelili s karamelo.
Preostale sestavine za karamelo
damo v kozico in segrevamo do vretja. Ko zavre, ne mešamo, edino rob
posode občasno pobrišemo s čopičem in vodo. Nato čakamo toliko časa, da
vsa voda izhlapi in spremeni barvo. Takrat narahlo stresamo kozico ali rahlo
premešamo, da se karamel enakomerno naredi. Ko je ves sladkor jantarne
barve, ga prelijemo čez lešnike in pustimo, da se ohladi.
300 ml mleka
1/2 vanilijevega stroka, prerezanega
3 rumenjaki
85 g sladkorja
30 g vanilijevega pudinga
10 g koruznega škroba
50 ml mleka
3 lističi želatine
300 ml sladke smetane
Mleko (300 ml) s prerezanim vanilijevim strokom zavremo. Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih v loncu skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo puding in škrob, dobro premešamo, da ni grudic, in preostalo mleko (50 ml). Prilijemo vrelo mleko z vanilijo in ves čas mešamo (temperiranje). Segrevamo, da zavre in med stalnim mešanjem kuhamo vsaj 3 minute, da dobimo gosto kremo. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo, segrejemo (v mikrovalovki par sekund) in primešamo še topli kremi med stalnim mešanjem (sicer se bo zgrudila). Ohladimo.
Mleko (300 ml) s prerezanim vanilijevim strokom zavremo. Jajca ločimo, uporabimo samo rumenjake, ki jih v loncu skupaj s sladkorjem penasto stepemo. Dodamo puding in škrob, dobro premešamo, da ni grudic, in preostalo mleko (50 ml). Prilijemo vrelo mleko z vanilijo in ves čas mešamo (temperiranje). Segrevamo, da zavre in med stalnim mešanjem kuhamo vsaj 3 minute, da dobimo gosto kremo. Želatino namočimo v vodi, jo ožamemo, segrejemo (v mikrovalovki par sekund) in primešamo še topli kremi med stalnim mešanjem (sicer se bo zgrudila). Ohladimo.
Sladko smetano stepemo. Ker je krema precej čvrsta, priporočam, da jo pred dodatkom smetane z mešalnikom dobro premešate. Dodamo stepeno sladko smetano ter vse skupaj dobro premešamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar