nedelja, 16. november 2014

Cvetačna juha s Huferkinega bloga

To je ena tisith juh, v katero se zaljubiš, ko jo enkrat narediš, sploh če si ljubitelj juh. :) Navadno ko Huferka brska po spletu, najde odlične reči, tako je tudi s to juho. In meni ni potrebno več kot enkrat reči, da jo preizkusim.

Okus te juhe je poln, kremast, drugačen od običajne cvetačne juhe, pri kateri cvetačo nabašeš v lonec in zaliješ z vodo, potem pa naj se kuha...Že same sestavine prepričajo, ko pa cvetačo dejansko pražiš, da karamelizira, spremeni svoj vonj in okus, seveda tudi barvo - ampak okus je najbolj pomemben in zmaga. :D




Recept
50 g oljčnega olja,
50 g masla,
5 strokov strtega česna,
1 velika nasekljana čebula,
sol,
mleti poper, po okusu,
800 g cvetačnih cvetkov, razkosanih,
900 ml jušne osnove,
50 g sladke smetane,
1 žlica dijonske gorčice,
50 g drobno naribanega parmezana.

Olje in maslo segrejemo v loncu, dodamo nasekljano čebulo in počakamo, da se rahlo obarva, dodamo sveže stisnjen (strt) česen in popražimo toliko, da zadiši. Dodamo na cvetke razkosano cvetačo in pražimo približno 10 do 15 minut na majhnem ognju, toliko, da se cvetača zmehča in dobi popolnoma drug vonj, okus, pa tudi barva se mora spremeniti v svetlo rjavo, rahlo popečeno, kar je nujno za okus te juhe.

Dodaj jušno osnovo (ali vodo in kocko), počakaj, da zavre in na zmernem ognju kuhaj še 15 minut. Odstrani z ognja, s paličnim mešalnikom spasiraj, da je gladka, začini s soljo in poprom. Vmešaj še smetano, gorčico in parmezan dodajaj postopoma, dokler ti okus ni všeč.



Sama sem jo naredila s svežo cvetačo pa tudi z zmrznjeno, s smetano in brez smetane - v vseh variacijah je super, edino gorčica in parmezan morata pod nujno biti. In za otroke zlate kroglice oziroma popečeni koščki kruha. Me pa prav zanima, kaj bo z okusom juhe, ko zamenjam Thomy gorčico s pravo dijonsko oziroma kakšno bolj domačo... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar