sobota, 29. marec 2014

Kremšnite

O.k. Lahko so tudi kremne rezine, ampak zame so kremšnite :) Recept je povzvet po Goljatovem receptu s te strani. 




Najprej testo... Kupim, odtajam, razvaljam, položim na peki papir, našpikam z vilico in v vroči pečici (220 C) pečem 10 minut oziroma dokler ni lepe zlato rjave barve. Ponovimo z drugim delom testa. 

Obnese se tudi že razvaljano testo (tudi light varianta) na peki papirju iz Lidla ali Hoferja - tega pa samo odprete, odvijete in naluknjate z vilicami in spečete.



Ko je testo pečeno, ga obrežem - pekač, v katerem pripravim kremšnite, postavim na testo in ga obrežem za spodnjo plast, nato pa pekač obrnem in obrežem drugi del testa za zgornji del - ta del potem razrežem še na toliko kosov, kolikor kremšnit naj bi bilo. To je predvsem zato, da se potem na smetani vse ne lomi in ne stiska in se kremšnite ne packajo po nepotrebnem.

KREMA

0,8 l mleka
1/2 vanilijevega stroka (prerezan, oluščen)

 6 rumenjakov
125 g sladkorja
100 g bele moke
50 g koruznega škroba

1 zavitek vanilijevega pudinga
0,2 l mleka

6 beljakov
125 g sladkorja


0,5 l sladke smetane


Krema mora biti jajčna, sicer to niso kremšnite :) Jajca ločimo na beljake in rumenjake, ponavadi je dobro, da to počnemo v posebni skodelici, da nam razbito jajce ne bi zamazalo vseh beljakov. Če se to slučajno zgodi, vzemite žlico in čimveč le-tega poberite ven in še malo okolice :) 




Ko ločimo jajca, damo pol sladkorja k beljakom in polovico k rumenjakom. Rumenjake stepemo v čvrsto zmes, h kateri nato dodamo še moko, koruzni škrob in puding in čim bolj razmešamo. Počasi dodamo do 2 dl mleka, da dobimo gladko zmes, brez grudic -  nujno!

Preostalo mleko zavremo, po želji lahko dodate še semena iz vanilijevega stroka. Odstavimo.

Beljake s sladkorjem stepemo v čvrst sneg.


Rumenjake temperiramo z mlekom in segrevamo dokler se ne zgostijo in zavrejo. Nato jih kuhamo še tri minute, ves čas mešamo in čakamo, da postane masa čim bolj "tekoča".


V takšno vrelo jajčno-mlečno mešanico vmešamo trd beljakov sneg - to naredimo zares hitro, da beljaki zakrknejo in naredijo kremo zares puhasto.


Ravno tako zelo hitro kremo razporedimo po spodnji plasti testa, ker je zelo kompaktna in mnogo popravljanja ni mogočega :)


Ohladimo, nato dodamo še plast sladke smetane, prekrijemo z razrezanimi koščki testa in posujemo s sladkorjem v prahu.

Rezine razrežemo po črtah prej narezanega testa in postrežemo.

Obilo užitkov pri ustvarjanju in dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar