četrtek, 16. julij 2015

Poletna tortica za 6. rojstni dan

Glede na letošnjo vročino je bil pravi izziv narediti poletno tortico, ki bo dovolj osvežilna in bo v tej vročini stala skupaj... In kot je slavljenec določil, mora biti z breskvami.



Začela sem s pregledovanjem tortic, katerih fotografije so objavljene na spletu. Našla sem kar nekaj zanimivih motivov, obema (slavljencu in meni) pa je bila najbolj všeč ta. Zunanjost je bila dogovorjena. Nato sem pregledovala kreme, ko sem se na koncu le odločila - Victoria sponge cake z nekaj mandljev namesto moke, krema s smetano in grškim jogurtom utrjena z želatino ter sveže skuhana "marmelada" iz breskev. In slavljenec je pridno pomagal! :)

Za tortico premera približno 26 cm potrebujemo:
Bisvit iz:
200 g moke
50 g mletih mandljev
2 1/2 čajne žličke pecilnega praška
250 g sladkorja
250 g masla
4 jajca
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Pečico vključimo in segrejemo na 175 °C. Vse sestavine na hitro zmešamo, da dobimo enotno testo, namažemo ga v pekač in položimo v prej segreto pečico in pečemo 25 minut, da je enakomerno pečeno. Pečen biskvit ohladimo ter prerežemo, da dobimo dva koluta.


Krema:
500 ml sladke smetane
Želatina, ki ustreza 750 ml smetane (1,5 × volumen smetane)
500 g grškega jogurta
5 čajnih žličk sladkorja

Želatino namočimo v vodi po navodilih proizvajalca (lističe namočimo, ožamemo, medtem ko želatino v prahu samo namočimo v nekaj žlicah vode). Smetano s sladkorjem stepemo precej čvrsto in dodamo dobro premešan grški jogurt. Želatino v mikrovalovki segrejemo, da je tekoča, ter jo dodamo h kremi. Pazimo, da se nam ne sprime v kepo, zato ves čas dobro mešamo!

Breskov nadev:
1 kg zrelih, olupljenih in narezanih breskev
150 g želirnega sladkorja 3:1

Breskve pokuhamo in dodamo želirni sladkor. Kuhamo toliko časa, da se zgosti - malo manj kot za marmelado.

Na koncu torto sestavimo: biskvit, krema, breskov nadev, krema, biskvit. Pomagamo si z obročem za torto. Torto postavimo v hladilnik, da se dobro strdi, da jo bomo nato lažje oblikovali.


Dobro ohlajeno torto premažemo s švicarsko masleno kremo in jo zopet postavimo v hladilnik, da se strdi. Medtem časom pripravimo tičino maso. Zopet sem uporabila smartflex sladkorno maso, ki se jo da fino razvaljati, da ni predebela, poleg tega pa se ne trže. Preostalo dekoracijo sem izdelala ravno tako iz te sladkorne mase in jo z mokrim čopičem prilepila na podlago.


Nato je tortica samo še počakala na rakete in sladkosnede... :)

8 komentarjev:

  1. Ooo si tudi na pinterestu! :) Te že followam;):)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hej, hej! Ja, saj me je povsod nekaj, odvisno, kje kaj najdem :) in kje si ti in SladkosnEda?

      Izbriši
    2. Hehe, sladkosneda je na dieti ;)

      Izbriši
    3. Uuu, jaz bi to tud morala... ;)

      Izbriši
  2. Super tortica - morska! Glih taprava za našega šestletnega junaka (pa za vse ostale seveda tudi).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se vidi, da si je sam izbral motiv pa še pridno je pomagal. Sicer je bila fino osvežilna in je prav prijala v tisti vročini. :)

      Izbriši