četrtek, 2. julij 2015

Periodni sistem piškotov

Zaključek nekega obdobja je fino proslaviti na poseben način. Če si zaprisežen kemiji, so piškoti, ki sestavljajo celoten (do sedaj objavljen) periodni sistem, zagotovo prava izbira, ane?!





Meni so sicer bolj za narediti vtis (zaradi količine kraljeve glazure), čeprav so bili v osnovi smetanovi piškoti, ki so sicer zelo zelo dobri.

Za izdelavo celotnega periodnega sistema potrebujemo:
1,5 mase za smetanove piškote
kvadraten modelček za izrezovanje (6 × 6 kvadratnih cm)
1 maso kraljeve glazure (royal icing)
brizgalno vrečko
brizgalne nastavke
jedilne barve

Piškotov ni problem narediti, reci, peci - dvakrat, trikrat, mogoče štirikrat ali petkrat, če ne celo šestkrat v pečico (elementov na izbranem periodnem sistemu je 114 + nekaj dodatkov za pokvarjene, polomljene, pohrustane, popravljane...). Ko so bili pečeni, sem najprej napisala imena elementov z bolj čvrsto glazuro. Glazuro sem nato malo razredčila, da se je lažje vlekla skozi najožji nastavek in vsak piškotek posebej obrobila. Na koncu, ko so bile vse obrobe narejene, sem glazuro razredčila do te mere, da sem lahko "poplavila" piškote... To zgleda tako, da nabrizgaš med obstoječi napis in z zobotrebcem ali nožkom razmažeš po celem piškotu, da je ves prekrit. To terja kar nekaj časa, vendar je super za odpočit možgane. Nato samo še pustiš, da se posušijo in jih pospraviš v škatlo, mednje pa položiš peki papir ali vrečke, da se ne sprimejo. Ko je čas za akcijo, je potrebno sestaviti še periodni sistem... Na dovolj veliki mizi, seveda.



Tako, vsakemu je najbrž pripadal najljubši, tisti, s katerim se kot kemik največ ukvarja. Po odzivih pa sem prepričana, da so bili prava atrakcija.

4 komentarji:

  1. Naaajs! Dobr si se spomlna! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predvsem za glavo odpočit... :) Sicer najdeš na spletu ogromno znanstvenih reči (recimo: http://notsohumblepie.blogspot.com/search/label/Science)

      Izbriši
  2. Super ideja - lepa in dobra! Tako ustvarjalnega doktorja verjetno še niso imeli :)

    OdgovoriIzbriši