torek, 10. november 2015

Skutni žepki

Skutni piškoti so zelo enostavni (vsaj po sestavinah), vsebujejo samo tri osnovne sestavine - moka, skuta, maslo v razmerju 1:1:1. Dodamo še marmelado, s katero jih napolnemo, in sladkor v prahu, s katerim jih potresemo. Kljub vsemu pa je z njimi kar nekaj dela, ampak tako po navadi je s piškoti, razen z brizganimi.



Kot sem že omenila, za piškote potrebujemo:

250 g moke
250 g masla
250 g pasirane skute
(najljubša) marmelada za nadev
peki papir za pekač(e) ter
sladkor za posip

Iz moke, masla in skute naredimo testo, dobro ga pregnetemo, po potrebi dodamo še moko, da se ne prijemlje preveč na roke. Pustimo, da počiva najmanj pol ure v hladilniku. Razdelimo ga na štiri dele, ga pomokamo in na tanko razvaljamo. Izrežemo krogce, jih napolnimo z marmelado (ne smemo pretiravati), prepognemo, zatisnemo in z vilicami dodatno stisnemo rob. Damo jih na pekač, obložen s peki papirjem. Testo, ki ostane, zamesimo z naslednjo četrtino testa in tako naprej... Traja kar nekaj časa, da vse porabimo. Pečemo v segreti pečici na 180 °C 13 minut (v moji pečici je to 10 + 3) oziroma dokler niso svetlo rjavo zapečeni. Ohlajene povaljamo v sladkornem prahu, jih zapakiramo in pohrustamo. :) Čeprav so nam ravnokar pečeni najboljši! :)


2 komentarja:

  1. Taki so bili pa včasih pri nas doma pogosto na sporedu - samo malo večji. Tile so res videt prav drobceni. Lepi!

    OdgovoriIzbriši
  2. :) Majhni piškoti so ravno pravšnji za umirjanje živcev - lepo počasi...

    OdgovoriIzbriši