ponedeljek, 15. junij 2015

Čokoladno-čokoladna pita z Dulce de Leche

Čokoladna pita. Čokoladno testo. Dulce de leche. Čokoladni nadev. Mmmmm, to pa prebudi brbončice.





David Lebovitz v svoji knjigi, ki sem jo dobila za rojstni dan, deli svoje recepte za izvrstne (sladke) dobrote. Pito sem pripravljala že pred nekaj časa, vendar zaradi drugih reči nisem imela časa spisati te objave. Za prijateljico, mahnjeno na sladkarije. :) (Se mi zdi, da so to vsi moji prijatelji...) Namesto datuma 10. april 2015 ob 12:08 bo ta objava objavljena danes, da ponovno padem v ritem pisanja tega spletnega dnevnika.

Najbolj enostaven opis tega recepta je pita s pečenim sladoledom in prelivom. Testo je krhko, za pite, preliv je dulce de leche in pečeni sladoled je zgornja čokoladna krema - ki pa ni nič drugega kot pečena čokoladna angleška krema, ki se zmrznjena imenuje sladoled. In sol - da še poudarimo čokoladen oziroma kakavov okus.

Recept gre nekako tako:
za testo potrebujemo:
85 g masla sobne temperature
35 g sladkorja v prahu
1 rumenjak velikega jajca
140 g bele moke
35 g kakava v prahu
1/4 čajne žličke solnega cveta oziroma grobo mlete soli

za nadev pa:
230 g grenke temne čokolade, 70 % kakavov delež
2 veliki jajci
310 ml mleka
1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
240 g dulce du leche
solni cvet oziroma grobo mleta sol

za serviranje:
po želji sladka smetana oziroma vanilijev sladoled

Najprej pripravimo testo za pito. Maslo s sladkorjem penasto stepemo, dodamo rumenjak in mešamo, da se poenoti. Postrgamo vso maso z roba sklede. V drugi posodi zmešamo skupaj moko in kakav v prahu ter nato vse skupaj dodamo k masleni zmesi. Če je zmes med mešanjem presuha, dodamo eno žlico vode, da dobimo enotno testo. Zavijemo ga v plastično folijo in pustimo, da počiva pol ure na sobni temperaturi. Model za pito premažemo z maslom. Testo razvaljamo na velikost pekača (približno 23 cm). Položimo v pekač in vdolbemo v luknjice. Po vrhu potresemo s soljo. Damo na hladno za pol ure.



Pečico segrejemo do temperature 200 °C. Testo za pito obložimo z alu folijo in obtežimo (za slepo peko) in pečemo najprej 15 minut, nato odstranimo folijo in uteži ter pečemo še nadaljnjih 5 minut. Vzamemo iz pečico in temperaturo v pečici zmanjšamo na 150 °C.

Medtem ko se testo peče, pripravimo čokoladno kremo. Čokolado raztopimo z uporabo vodne kopeli. V drugi posodi vmešamo jajca. Posebej segrejemo mleko in ko zavre, ga med stalnim mešanjem prilijemo k jajcem. Med stalnim mešanjem kuhamo do 3 minute. Če se nam sesiri, odstavimo in močno mešamo, da se spet poenoti. Pripravljeno jajčno mešanico prelijemo preko čokolade in zmešamo. Dodamo še vanilijo.

Za pripravo pite še vroče testo namažemo z dulce de leche. Dodamo še čokoladno kremo in po vrhu potresemo s soljo. Pito pečemo še nadaljnjih 20 minut, nato ugasnemo pečico in pito pustimo še 25 minut v pečici, brez odpiranja vratc. Pred serviranjem ohladimo. Postrežemo lahko ali s stepeno sladko smetano ali z vanilijevim sladoledom.


Primerno za prave čokoljube. :)

3 komentarji:

  1. V tem deževnem dnevu bi se pa prileglo malo čokoladnega razvajanja. Zgleda slastno! Njami.

    OdgovoriIzbriši
  2. To je čisti čokoladni užitek, v vsej svoji prvinskosti :) po moje se prileže kadarkoli...

    OdgovoriIzbriši