nedelja, 28. junij 2015

Baklava

Baklava je ena izmed sladic, ki me spominja na otroštvo. Na slaščičarno. Zapečena zgornja skorjica, ki skriva oreške v razmočeni sredici... Zraven pa si zdaj zamišljam samo še skodelico črne turške kave.





Za baklavo potrebujemo nekaj časa, dan ali dva prej se je lotimo, da se nato še fino razmoči. Potrebujemo pa:

1/2 kg tankega vlečenega testa (tu se mi je najbolje obnesel S-budget) - ustrezno dodaj, če je treba, jaz sem ga porabila cel kilogram

Nadev:
200 g mletih lešnikov
500 g mletih orehov (nekaj jih nasekljamo bolj na grobo)
200 g mletih pistacij
limonina lupinica
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 jogurtov lonček sladkorja

Zalivka:
900 g sladkorja
1,5 l vode
limonin sok

250 g masla sobne temperature

Za nadev zmešamo vse sestavine v suho zmes. Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač premažemo z maslom, dodamo dva lista testa, ki ju vmes in po vrhu premažemo z maslom. Zgornjega potresemo z nadevom, damo dva do tri liste testa, jih vmes in po vrhu premažemo z maslom in zgornjega zopet posujemo z nadevom. Ponavljamo, dokler ne porabimo vsega nadeva ali testa. Ko je baklava sestavljena, jo z ostrim nožem razrežemo na koščke želene velikosti. Po vrhu jo posujemo s kristalnim sladkorjem. Pečemo v prej ogreti pečici približno 45 minut, da lepo enakomerno porjavi. Pazimo, da se ne zažge.

Medtem ko se peče, pripravimo zalivko. Sladkor stresemo v vodo in kuhamo približno 10 minut oziroma dokler se ne naredi sirup. Ohladimo na sobno temperaturo.

Ko je baklava pečena, jo vzamemo iz pečice in še vročo prelijemo z zalivko. Pokrijemo jo z drugim pekačem podobne velikosti in pustimo stati par ur, da se ohladi. Tako ohlajeno postavimo v hladilnik in jo tam pustimo vsaj čez noč oziroma kakšen dan, da se fino prepoji.



Prijetno sladkanje, košček po košček...

Ni komentarjev:

Objavite komentar