nedelja, 29. marec 2015

Božanske bombetke

Za nas se je sezona odprtega žara že začela. Ko postanejo dnevi daljši, toplejši in bolj prijazni do zunanjih aktivnosti, aktiviramo žar. Kljub temu, da imamo vsi radi lepinje, sploh sveže pečene, se letos nisem mogla izogniti napotovim božanskim burger-kruhkom - bombetkam. Slasten kruh, ki ga še najmlajši z veseljem pojejo več kot en kos, je postal prava atrakcija letošnje piknik sezone.


Recept:

500 g bele moke
200 ml mlačnega mleka
100 ml vode
1 žlička sladkorja
25 g masti

1 žlička in pol soli
10 do 20 g svežega kvasa


1 jajce
sezamova (ali druga) semena

Prva serija kruhkov je pri meni vsebovala malce več kvasa, pa tudi sicer ga dam malo več, sploh če nimam ene ure časa za vzhajanje. Glede na izvirni recept testo tudi malo bolj posolim, ker mi je sicer presladko.

V posodo damo vodo, vanjo nadrobimo kvas, dodamo moko, sladkor, sol, mast in mleko. Zamesimo testo. V mešalniku ga gnetemo deset minut, na roke 15, priporoča napo. Pokrijemo s folijo in pustimo, da vzhaja cca. 1 uro, znese tudi v 45 minutah, sploh če se nam mudi. Pekač obložimo s peki papirjem. Testo stresemo na pomokano površino, malo pregnetemo, in razrežemo na deset enakih delov (med 85 in 90 g), iz katerih oblikujemo kroglice in jih polagamo na peki papir. Lahko jih malo sploščimo, ni pa potrebe, ker bodo po enournem vzhajanju ravno pravšnje! Premažemo jih s stepenim jajcem in posujemo s semeni. Pustimo, da vzhajajo eno uro.


Po pol ure vzhajanja vključimo pečico in jo segrejemo na 230 °C. Ko so kruhki lepo vzhajani, jih položimo v pečico in pečemo okrog 10 minut. Jaz temperaturo potem, ko so kruhki v pečici, zmanjšam na 200 °C in pečem kakšno minutko dlje, sicer so čisto prekmalu preveč zapečeni...

Tudi iz dvojne količine je rezultat bombastičen!

P.s. Nismo pa jih še preizkusili z burgerji... :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar