četrtek, 2. april 2015

Šamrole

Za šamrole ne potrebujemo nič drugega kot beljake, sladkor (pravzaprav ogromno sladkorja), malo limoninega soka, listnato testo in eno jajce za premaz... Z nekaj truda in dobre volje, bodo prav hitro narejene.





Recept, kot se že napisala, ne vsebuje prav veliko, vseeno pa nam vzame kakšno uro časa, da vse skupaj naredimo.

Zvitki:
250 g maslenega listnatega testa (odtajanega)
1 jajce za premaz
modelčki za navijanje - tulci
maslo za namastitev

Beljakova sladkorna krema (šam):
- sneg
150 g beljakov (iz 3 do 4 jajc)
125 g sladkorja
- sirup
250 g kristalnega sladkorja
70 ml vode
sok 1/2 limone

Pečico vključimo na 220 °C. Na pomokani površini razvaljamo testo na 2 mm debelo in ga narežemo na trakove, široke 1,5 cm in dolge približno 45 cm. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem in navijemo na pomaščene tulce, tako da je premazano testo na zunanji strani. Polagamo na peki papir v zadostnem razmaku in pečemo 10 minut v prej ogreti pečici, nato zmanjšamo temperaturo na 140 °C in jih sušimo še dodatnih 10 minut. Še toplim odstranimo tulce.

Medtem ko se zvitki pečejo, pripravimo šam. Za sirup pristavimo sladkor, vodo in limonin sok ter segrevamo do 116 °C (soft ball). Ko se segreva, iz beljakov in sladkorja stepemo čvrst sneg. Pripravljen vroči sirup med stepanjem v počasnem curku vlivamo v sneg v sredino mešalne posode. Dobimo sijočo beljakovo kremo. Stepamo še približno pet minut, da se ohladi. Mlačno kremo napolnimo v brizgalno vrečko in nabrizgamo v pečene zvitke listnatega testa in dobimo šamrole. :)





Pred serviranjem jih lahko potresemo s sladkorjem v prahu.

Obilo sladkanja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar